Javier Milei is pro-Bitcoin en hij staat op kop in de peilingen om het Argentijnse presidentschap

Javier Milei is pro-Bitcoin en hij staat op kop in de peilingen om het Argentijnse presidentschap
Het Argentijnse congreslid Javier Milei tijdens de presentatie van zijn boek “El Camino del Libertario” op de internationale boekenbeurs van Buenos Aires. (Foto door Luis ROBAYO / AFP/ Getty Images)

Na opnieuw 4 jaar van kommer en kwel trekken de Argentijnen in oktober naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Bovenaan de opiniepeilingen staat Javier Milei, een Argentijns econoom, docent en politicus. Hij staat vooral bekend om zijn liberale economische opvattingen en zijn sterk libertarische standpunten. Milei staat ook bekend als een voorstander van Bitcoin en andere cryptomunten.

Waarom is dit belangrijk?

Argentinië gaat al decennialang gebukt onder economisch mismanagement, dat kan worden samengevat in een woord: ‘peronisme’. Dat vertaalt zich in een vet, maar onaantastbaar staatsapparaat, gecombineerd met de zelfverrijking van corrupte politici, een brutaal protectionisme dat regeringsgezinde ondernemers bevoordeelt, krachtige, door de staat gecontroleerde vakbonden, die het land naar willekeur platleggen en een ultragepolitiseerde rechterlijke macht. Dat alles in een land dat altijd boven zijn stand heeft geleefd en de voorbije 100 jaar tot acht keer toe in ‘default’ ging. 

In het nieuws. Steeds meer nieuwsberichten wijzen op een nakend en zoveelste faillissement van de Argentijnse overheid. 

  • In een poging de inflatie te beteugelen en de devaluatie van de munt te keren, verhoogde de centrale bank vorige maand de rente met maar liefst 10 procentpunt tot 91 procent.
  • Het land is al een tijd door zijn liquide internationale reserves heen. Argentinië kampt daarenboven met een historische droogte en een dreigende recessie.
  • Minder reserves leidt tot meer druk op de wisselkoers. Wat op zijn beurt weer leidt tot meer druk op de inflatie,” aldus Fernando Losada, managing director bij Oppenheimer & Co. “Ik zie geen scenario waaronder de inflatie dit jaar onder de drie cijfers komt.”

“De Zuid-Amerikaanse Trump”, maar dan zonder protectionisme 

Wat nu? Op 22 oktober trekken de Argentijnen naar de stembus. De kans dat het land tegen die tijd zonder geld komt te zitten is groot. Bijna 60 procent van de Argentijnen wil een volledige verandering van de politieke koers van het land (lees: peronisme).

  • Milei is een fervent aanhanger van de laissez faire-economie. Die wijst de staat en zijn omvang aan als het centrale probleem voor de samenleving. De Spaanse krant El País noemde hem “de Zuid-Amerikaanse Trump”, maar dan zonder protectionisme. 
  • Hij wil de economie “dollariseren”. Een term die verwijst naar het wijdverspreide gebruik van de Amerikaanse dollar als het belangrijkste ruilmiddel in een land.
    • Een maatregel die de voorbije jaren in Venezuela werd doorgevoerd en voor enige stabiliteit en zekerheid heeft gezorgd onder de lokale bevolking.
  • Milei staat ook bekend als een voorstander van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hij heeft openlijk zijn steun uitgesproken voor het gebruik en de adoptie van bitcoin. Ook heeft hij cryptocurrencies geprezen als alternatieve vormen van geld die niet onderhevig zijn aan centrale controle of inflatie.
https://youtu.be/8H2ixCTphNM
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.