Jarenlang prijsafspraken rond griepvaccins: kartelboete van 29,8 miljoen euro voor grote medicijnenverdeler

Twee farmaceutische groothandelaars, Febelco en Pharma Belgium-Belmedis, maakten tussen april 2003 en november 2016, onderlinge afspraken, onder meer om de prijs van griepvaccins te manipuleren.

Pharma Belgium-Belmedis moet van de Belgische Mededingingsautoriteit daarom een boete van 29,8 miljoen euro betalen. Marktleider Febelco hoeft geen boete te betalen, omdat die onderneming het kartel onthuld heeft. Beide groothandelaars hebben hun betrokkenheid bij de inbreuken erkend en aanvaarden de schikking, zo meldt het auditoraat van de concurrentiewaakhond.

De geldboete zou eigenlijk nog hoger moeten zijn. Maar Pharma Belgium-Belmedis kreeg een vermindering met 40 procent omdat het bewijsmateriaal had verstrekt, op basis van de “clementierichtsnoeren” van de Mededingingsautoriteit. Omdat beide bedrijven hun verantwoordelijkheid erkennen, werd de boete verder verlaagd met 10 procent.

Het gaat om prijsafspraken die meer dan 13 jaar standhielden, van april 2003 tot november 2016. De Mededingingsautoriteit stelde twee grote inbreuken vast.

Eerste inbreuk: ’transfer orders’

In plaats van rechtstreeks aan apothekers te verkopen, kunnen farmaceutische laboratoria gebruik
maken van het systeem van transfer orders. Apothekers krijgen dan de mogelijkheid om grote hoeveelheden producten te bestellen tegen bepaalde voorwaarden, waarbij de bestellingen verder beheerd worden door de groothandelaars.

“In de huidige zaak hebben bepaalde groothandelaars, waaronder Febelco en Pharma Belgium-Belmedis, ermee ingestemd dezelfde commerciële voorwaarden toe te passen voor de distributie van farmaceutische producten via het systeem van transfer orders“, zegt de Mededingingsautoriteit. De groothandelaars konden zo hun eigen winstmarge veilig stellen.

Tweede inbreuk: griepvaccins

“Bepaalde groothandelaars, waaronder Febelco en Pharma Belgium-Belmedis, hebben ermee ingestemd dezelfde commerciële voorwaarden toe te passen voor de verkoop van griepvaccins aan apothekers tijdens de voorverkoopperiodes”, schrijft de Mededingingsautoriteit.

“De ondernemingen kwamen met name overeen geen kortingen toe te kennen aan apothekers en geen retourzendingen te aanvaarden van onverkochte vaccins. Zij hebben ook in onderling overleg de duur van de voorverkoopperiode vastgelegd.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20