Het aantal Japanse restaurants kende de voorbije periode wereldwijd een opvallend sterke groei. Op twee jaar tijd is dat aanbod met bijna een derde toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van het Japanse ministerie van landbouw, bosontginning en visserij.
Woordvoerders van het ministerie schrijven het fenomeen vooral toe aan de grotere aantrekkingskracht die Japan als toeristische bestemming geniet. Daardoor is immers ook de interesse in de Japanse keuken verder gegroeid.
Daarnaast is er ook een bewuste promotie – zowel door particuliere als publieke instanties – van de Japanse culinaire cultuur in de rest van de wereld.
Azië en Afrika
Buiten Japan werden vorig jaar ongeveer 156.000 Japanse restaurants geteld. Dat is een stijging met 30 procent tegenover twee jaar voordien. De groei wordt vooral door Azië en Afrika gedragen.
Die groei werd vooral gedragen door de rest van het Aziatische continent en Afrika. Daar nam het aantal Japanse restaurants met de helft toe, tot respectievelijk 101.000 en 500 etablissementen.
Europese status-quo
Opvallend is anderzijds dat Europa met 12.200 locaties een status-quo moest melden. Ook het Midden-Oosten maakte pas op de plaats met 1.000 Japanse restaurants.