Japanse sushi-chef betaalt 1,5 miljoen euro voor een blauwvintonijn

Een Japanse zakenman heeft 1,5 miljoen euro neergeteld voor een reusachtige blauvintonijn van 276 kilo. De koper is Kiyoshi Kimura en is de baas van de restaurantketen Sushizanmai. Hij is niet aan zijn proefstuk toe. De ‘tonijnkoning’ toonde zich ook vorig jaar al de gulste bieder op de Nieuwjaarsveiling die elk jaar door de grootste vismarkt van Tokio wordt georganiseerd. 

Omgerekend betaalt Kimura zo’ 5.435 euro per kilo voor de vis. Die werd eerder deze week in de wateren van Aomori (Noord-Japan) gevangen.

Vorig jaar telde Kimura zelfs het absolute record van 2,7 miljoen euro neer voor een tonijn van 278 kilo. Ook in 2013 toonde Kimura zich de gulste bieder, al betaalde hij toen twee keer minder voor een blauwvintonijn van 222 kilo.

Veel kan worden herleid tot een publiciteitstunt, want de veiling geeft Kimura massa’s aandacht in de lokale en internationale media.

De markt van Toyosu in Tokio is sinds vorig jaar zelfs de grootste visveiling van de wereld. Hij vervangt de pittoreske vismarkt van Tsukiji , die een toeristische attractie was en die vorig jaar sloot. Jaarlijks werd daar ongeveer zevenhonderdduizend ton vis verhandeld. Dit jaar werden er 72 blauwvintonijnen te koop aangeboden, 13 meer dan vorig jaar. Een groot gedeelte van die voorraden komen terecht in keukens van de Japanse sushi-koks. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) beschouwt de blauwvintonijn als een bedreigde diersoort.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20