Japanse banken willen af van cash geld

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), de grootste bank van Japan, heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het Amerikaanse internetbedrijf voor de uitbouw van een betaalnetwerk, gebaseerd op de blockchain, de technologie achter onder meer de bitcoin. Het systeem moet volgend jaar klaar zijn voor de Olympische Spelen van Tokyo. Dat zegt de MIT Technology Review.

Indien het initiatief een succes blijkt te zijn, zou Japan op financieel gebied een grote stap vooruit kunnen zetten. Ondanks zijn reputatie als een technologisch geavanceerde natie, blijft de Japanse maatschappij momenteel immers nog bijzonder sterk aan contant geld gehecht. Die houding kost het land ook veel geld. Japan telt ruim tweehonderdduizend geldautomaten, maar het land moet bovendien ook een grote vloot voertuigen voor geldtransport en een gigantisch netwerk van kassa’s onderhouden. Daarvoor moet jaarlijks een bedrag van bijna 16 miljard euro aan kosten worden voorzien.

Olympische Spelen

De problemen kunnen volgend jaar zelfs nog erger worden. Dan worden in Tokio immers de Olympische Zomerspelen georganiseerd. Het evenement zal honderdduizenden bezoekers aantrekken. Dat buitenlandse publiek is echter gewend om nagenoeg al zijn aankopen met bankkaarten af te handelen. Gevreesd wordt dat het Japanse financiële systeem tegen een dergelijke activiteit niet zal zijn opgewassen.

De Japanse premier Shinzo Abe wil dan ook ingrijpen. Hij wil het volume contante betalingen tegen het midden van volgend decennium met 40 procent verminderen. Er worden allerhande subsidies en fiscale voordelen voorzien voor bedrijven die bereid zijn om in deze operatie het voortouw te nemen. Er zou daarbij op alternatieve betaaltechnieken zoals kredietkaarten of QR-codes, worden aangestuurd.

Een aantal partijen, zoals Mitsubishi UFJ Financial Group, wil echter nog verder gaan en werkt aan de introductie van virtuele valuta. Indien alles volgens plan verloopt, zou het systeem van Mitsubishi Financial en Akamai zelfs het snelste en krachtigste netwerk van de wereld kunnen worden. Bij tests bleek een capaciteit van meer dan een miljoen transacties per seconde. Het netwerk van Visa kan slechts enkele duizenden bewegingen per seconde verwerken.

Uiteindelijk zou gestreefd worden naar een capaciteit van tien miljoen transacties per seconde. De realisatie belooft zelfs efficiënter te zijn dan de huidige stelsel virtuele valuta’s. Het bitcoin-netwerk zou momenteel immers slechts zeven transacties per seconde verwerken. Bovendien moet voor de bevestiging van een beweging een uur geduld worden geoefend.

Bovendien zou het ontwerp van Mitsubishi Financial en Akamai alle soorten betalingen – van geautomatiseerde tolheffingen voor wegverkeer tot conventionele creditcardbetalingen, tot aankopen via een applicatie – moeten kunnen ondersteunen.

Gedaantewisseling

Naast Mitsubishi Financial werken ook Mizuho Financial Group en SBI Holdings, twee andere grote Japanse financiële groepen, elk eveneens aan de ontwikkeling van een eigen cryptomunt. “Indien een van deze projecten lukt en Japan erin kan slagen om op basis van de blockchain zijn volledige betalingssysteem te hervormen, kan het land een grote sprong voorwaarts maken en kan de Japanse economie een fundamentele gedaantewisseling ondergaan,” aldus de MIT Technology Review.

“Niet alleen zou Japan daarmee het grootste testgebied voor een nieuwe technologie worden, maar tevens zou het land de fase van de traditionele elektronische betalingen kunnen overslaan.”

De MIT Technology Review wijst erop dat Japan, ondanks zijn voorliefde voor contant geld, op het gebied van cryptomunten al een wereldleider is. “Deze beweging zou het land dan ook zowel in de financiële als technologische sector opnieuw een hoge status kunnen bezorgen,” wordt er opgemerkt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.