Japan wil zeldzame aardmetalen op zeebodem winnen; voorraden liggen zes kilometer diep

Japan wil over twee jaar starten met de ontginning van zeldzame mineralen op de zeebodem in een gebied rond het eiland Minami-Torishima, een koraalatol in de Stille Oceaan op ongeveer 1.900 kilometer ten zuidoosten van Tokio. De Japanse regering wil met dit initiatief het land voor de levering van zeldzame aardmetalen minder afhankelijk maken van China.

De materialen worden gebruikt als grondstoffen voor de batterijen van elektrische voertuigen. De Japanse regering wil volgend jaar starten met de ontwikkeling van technologieën die de ontginning van de grondstoffen mogelijk moeten maken.

Waarom is dit belangrijk?

Rond het koraalatol Minami-Torishima ontdekten wetenschappers eerder al op de zeebodem, op een diepte van 6.000 meter, een sediment slib dat rijk bleek aan zeldzame aardmetalen. Om die grondstoffen te kunnen winnen zal Japan echter eerst technologieën moeten ontwikkelen om de voorraden naar de oppervlakte te brengen.

Complexe opdracht: Experts waarschuwen echter dat Japan een aantal problemen zal moeten overwinnen vooraleer tot een ontginning kan worden overgegaan.

  • Het ontginningsgebied ligt onder meer op het traject van de kuroshio, die als een van de snelste zeestromingen in de hele wereld bekend staat.
  • Het gebied ligt tevens op de baan van een aantal tyfoons die de regio geregeld teisteren en de werkzaamheden sterk kunnen hinderen.
  • Volgens experts rijzen er verder bijzonder grote technolog
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer