Japan wil zeldzame aardmetalen op zeebodem winnen; voorraden liggen zes kilometer diep

Japan wil zeldzame aardmetalen op zeebodem winnen; voorraden liggen zes kilometer diep
Aarde die zeldzame aardmetalen bevat, klaar om verscheept te worden – STR/AFP via Getty Images

Japan wil over twee jaar starten met de ontginning van zeldzame mineralen op de zeebodem in een gebied rond het eiland Minami-Torishima, een koraalatol in de Stille Oceaan op ongeveer 1.900 kilometer ten zuidoosten van Tokio. De Japanse regering wil met dit initiatief het land voor de levering van zeldzame aardmetalen minder afhankelijk maken van China.

De materialen worden gebruikt als grondstoffen voor de batterijen van elektrische voertuigen. De Japanse regering wil volgend jaar starten met de ontwikkeling van technologieën die de ontginning van de grondstoffen mogelijk moeten maken.

Waarom is dit belangrijk?

Rond het koraalatol Minami-Torishima ontdekten wetenschappers eerder al op de zeebodem, op een diepte van 6.000 meter, een sediment slib dat rijk bleek aan zeldzame aardmetalen. Om die grondstoffen te kunnen winnen zal Japan echter eerst technologieën moeten ontwikkelen om de voorraden naar de oppervlakte te brengen.

Complexe opdracht: Experts waarschuwen echter dat Japan een aantal problemen zal moeten overwinnen vooraleer tot een ontginning kan worden overgegaan.

  • Het ontginningsgebied ligt onder meer op het traject van de kuroshio, die als een van de snelste zeestromingen in de hele wereld bekend staat.
  • Het gebied ligt tevens op de baan van een aantal tyfoons die de regio geregeld teisteren en de werkzaamheden sterk kunnen hinderen.
  • Volgens experts rijzen er verder bijzonder grote technologische knelpunten om onder dergelijk moeilijke omstandigheden op diepzeelocaties grondstoffen te kunnen winnen.
    • Bij de winning van olie en aardgas op de zeebodem staan de afzettingen onder sterke druk, waardoor de voorraden naar buiten worden gedrukt zodra ze in contact komen met een gat dat vanaf de oppervlakte wordt geboord.
    • Slib met zeldzame aardmetalen heeft dit voordeel echter niet. Er zullen dan ook andere middelen moeten worden ingezet, waaronder sterke pompen, om deze grondstoffen naar de oppervlakte te kunnen brengen.

Onderdeel nationale veiligheidsstrategie: De Japanse regering heeft een bedrag van 6 miljard yen (44 miljoen dollar) voor het project toegewezen.

  • De middelen zullen worden besteed aan de ontwikkeling van gespecialiseerde pompen en de constructie van een pijpleiding met een lengte van zesduizend meter, die bij een proef moet worden gebruikt.
    • Op het einde van de voorbije zomer waren onderzoekers er al in geslaagd om afzettingen vanop een diepte van 2.470 meter op te pompen.
  • Zeldzame aardmetalen vertegenwoordigen een verzamelnaam voor een reeks van zeventien mineralen. Momenteel is Japan voor nagenoeg al zijn behoeften aan deze producten van invoer afhankelijk.
    • Daarbij wordt 60 procent van de benodigde voorraden uit China geïmporteerd.
      • De Chinese invoer omvat onder meer neodymium (noodzakelijk voor de bouw van windturbines) en dysprosium (een grondstof voor de motoren van elektrische voertuigen).
  • In zijn nieuwe nationale veiligheidsstrategie heeft de Japanse regering beslist inspanningen te zullen om de buitensporige afhankelijkheid van buitenlandse leveringen te beperken.
    • Daarbij is het onder meer de bedoeling om de ontwikkeling en productie van de volgende generatie halfgeleiders te bevorderen.
    • Bovendien moet voor een stabiele aanvoer van cruciale goederen, waaronder zeldzame aardmetalen, worden gezorgd.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.