Chinese quota voor zeldzame aardmetalen op recordniveau

Chinese bedrijven mogen volgend jaar in totaal 168.000 ton zeldzame aardmetalen produceren. Dat betekent een verhoging met 20 procent tegenover de quota die voor dit jaar werden vastgelegd. Dat blijkt uit een verklaring van het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie. De quota voor de productie van zeldzame aardmetalen stijgen door deze aankondiging naar een recordniveau.

De maatregel moet een oplossing bieden voor de verwerkers van deze materialen, die over een krappe aanvoer klagen.

De quota voor het smelten van de zeldzame aardmetalen, een proces dat een verdere verwerking mogelijk moet maken, zijn voor volgend jaar eveneens met 20 procent tot 162.000 ton opgevoerd.

Onvermijdelijk

“China is de wereldwijd de belangrijkste producent van zeldzame aardmetalen, een groep van zeventien mineralen die in elektronica en militaire uitrusting wordt gebruikt”, voert het persbureau Reuters aan. “Het land kondigt twee keer per jaar quota aan.” 

David Merriman, analist bij het studiebureau Wood Mackenzie, benadrukt dat de verhoging van de quota nagenoeg onvermijdelijk was.

“Het huidige productieniveau is immers niet voldoende om aan de vraag van de afnemers – onder meer voor de fabricage van neodymiummagneten die in vele consumptiegoederen worden gebruikt – te blijven voldoen”, verduidelijkt hij.

Bovendien moet volgens Merriman ook rekening houden met hindernissen voor de leveringen vanuit het buurland Myanmar.

“Ongeveer de helft van de Chinese productie van zware zeldzame aardmetalen is afkomstig van invoer uit Myanmar”, merkt hij daarbij op. “Door de sluiting van een belangrijke grensovergang tussen beide landen – om de verspreiding van het virus Covid-19 in te dammen – is die aanvoer echter opgedroogd.”

“Verwacht moet worden dat de aanvoerproblemen voor zware aardmetalen zullen aanhouden tot de grens met Myanmar weer opengaat.”

Consolidatie

De productiequota voor zeldzame aardmetalen worden aan zes staatsbedrijven – China Minmetals Rare Earth Company, Chinalco Rare Earth & Metals Company, China Northern Rare Earth Group, Xiamen Tungsten, China Southern Rare Earth Group en Guangdong Rising Rare Metals – toegekend.

Ook in deze sector wordt echter naar een mogelijke consolidatie gekeken. Minmentals maakte onlangs bekend een herstructurering te bespreken met Chinalco en de overheid van Ganzhou, een belangrijk centrum van de ontginning van zeldzame aardmetalen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20