In Japan bereidt het ministerie van Industrie een plan voor om de opvang en opslag van koolstofdioxide te stimuleren. Om die activiteit te ondersteunen is immers een degelijk wettelijk kader nodig. Dat heeft een woordvoerder van de Japanse regering benadrukt.
Het initiatief zou er moeten voor zorgen dat Japanse bedrijven tegen het einde van dit decennium koolstofdioxide ondergronds of onder de zeebodem zouden kunnen opslaan. Die aanpak zou het land moeten helpen om tegen het midden van deze eeuw klimaatneutraal te worden.
Lekkages
Tegen eind dit jaar zou volgens de woordvoerder een concreet plan op lange termijn voor de opslag van koolstofdioxide moeten kunnen worden voorgesteld. Volgens het Japanse ministerie van Industrie zou moeten worden verwacht dat het land tegen het midden van deze eeuw jaarlijks tussen 120 miljoen ton en 240 miljoen ton koolstofdioxide zou moeten opslaan.
Tegen volgend jaar zou daarbij een wet moeten worden geïntroduceerd die de ondergrondse opslag van koolstofdioxide in Japan mogelijk zou maken. Dat wettelijk kader zou onder meer de aansprakelijkheid van de beheerders van de ondergrondse opslag moeten vastleggen.
Daarbij wordt gewag gemaakt van mogelijke lekkages of andere problemen. Het wettelijke kader moet volgens de woordvoerder van de regering voor de bedrijven dan ook een grotere zekerheid bieden.
Uitvoer
“Een snelle actie van de overheid is nodig”, benadrukte de woordvoerder nog. “De bedrijven zouden immers volgend jaar al met de organisatie van haalbaarheidsstudies kunnen beginnen. Dit zou het mogelijk maken om over vier jaar definitieve beslissingen over investeringen te nemen. Tegen het einde van dit decennium zou dan met de opslag van koolstofdioxide van start kunnen worden gegaan.
Daarbij zullen ook maatregelen moeten worden voorzien die het mogelijk maken om koolstofdioxide die in Japan is geproduceerd voor een uiteindelijke opslag naar andere landen te transporteren. Het zal immers mogelijk niet zijn om in Japan zelf een voldoende opslagcapaciteit uit te bouwen.
De Japanse premier Fumio Kishida had daarbij eerder al gewag gemaakt van een mogelijke samenwerking die voor de opslag van koolstofdioxide binnen de Association of Southeast Asian Nations (Asean) zou kunnen worden opgezet. Een joint-venture van Mitsubishi en Mitsui denkt daarbij al aan een opslag in Australië.
Het Japanse ministerie van Industrie heeft daarbij de oprichting aangekondigd van een aantal werkgroepen, die zich over de uitbouw van het wettelijk kader, de kostenstructuur en de concrete uitvoer van de projecten zullen moeten buigen.