De Japanse start-up Iwaya Giken kondigde een plan aan om met behulp van ballonnen commerciële vluchten uit te voeren naar de rand van de ruimte.
Japanse start-up wil ballonnen gebruiken om toeristen naar rand van de ruimte te sturen
Waarom is dit belangrijk?
De commerciële ruimtevaart begint stilaan op gang te komen. Maar voorlopig is een vlucht nog behoorlijk duur. Sommige start-ups willen om de kosten te drukken eerst lager mikken, door mensen niet echt naar de ruimte te sturen, maar dicht genoeg dat de kromming van de aardbol zichtbaar wordt.In het nieuws: Het bedrijf werkt al zo’n tien jaar lang aan het project en zegt nu dat het een luchtdichte cabine heeft ontworpen die twee personen kan vervoeren.
- De cabine zal door een ballon naar een hoogte van zo’n 25 kilometer worden gebracht. Van die hoogte kan duidelijk de kromming van de aarde worden geobserveerd. Ook de zwarte leegte van de ruimte zelf is op die hoogte zichtbaar.
- “Het is veilig, economisch en vriendelijk voor mensen”, vertelde CEO Keisuke Iwaya dinsdag aan verslaggevers tijdens de presentatie van de cabine. “Het idee is om ruimtetoerisme voor iedereen toegankelijk te maken.”
- Een vlucht zou zo’n 24 miljoen yen kosten, omgerekend zo’n 170.000 euro op moment van schrijven. Uiteindelijk moet dat dalen met een factor tien. Passagiers moeten bovendien geen speciale training ondergaan om een vlucht uit te voeren.
- ‘Traditionele’ uitjes naar de ruimte daarentegen zijn niet bepaald gemakkelijk. Ze zijn eerst en vooral enorm duur. Voor een trip naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) leg je zo’n 55 miljoen dollar neer. Ook moeten astronauten een zeer lange training ondergaan en moeten zij uitgebreide technische vaardigheden hebben.
Niet echt de ruimte
Toch het vermelden waard: Het is onmogelijk voor ballonnen zoals die van het Japanse bedrijf om echt naar de ruimte te gaan.
- Er wordt pas van ruimtevaart gesproken wanneer men de Kármánlijn, een denkbeeldige grens op 100 kilometer boven het aardoppervlak, overschrijdt.
- Om de Kármánlijn te overschrijden, is echter een grote hoeveelheid energie nodig. Dat kan enkel met een raket. Een ballonvlucht kan nooit ontsnappen aan het aardse zwaartekrachtveld.
- De ballonnen van Iwaya Giken kunnen desalniettemin meer dan twee keer zo hoog vliegen als een commercieel vliegtuig. Het zal zo’n twee uur duren om die hoogte te bereiken. Eenmaal daar kunnen toeristen een uur lang genieten van het uitzicht, waarna de ballon terug naar de aarde zal dalen.
- Als alles goed gaat, zal de eerste vlucht mogelijk al dit jaar worden uitgevoerd. De eerste vijf passagiers zullen later dit jaar bekend worden gemaakt.
(evb)