Japanse koolstofdoelstelling omvat het heropstarten van 30 kernreactoren

De doelstelling van Japan om de koolstofuitstoot tegen 2030 met 46 procent te verminderen is gebaseerd op de veronderstelling dat 30 van zijn kernreactoren opnieuw zullen worden opgestart, zei een topman van de regeringspartij. 

Akira Amari, secretaris-generaal van de Liberaal-Democratische Partij, maakte de het nieuws zondag tijdens een televisiedebat bekend. Het debat werd uitgezonden door de Japanse publieke omroep NHK, in de aanloop naar de algemene verkiezingen op 31 oktober.

Een groot deel van de Japanse nucleaire capaciteit is offline sinds de ramp in Fukushima in 2011. Amari zei dat momenteel slechts negen reactoren in bedrijf zijn. Uit enquêtes blijkt dat de kiezers over het algemeen tegen het opnieuw opstarten van de kerncentrales zijn. 

De LDP heeft ook het idee gepromoot om kleine modulaire reactoren te bouwen, en zegt dat die veiliger zijn dan de bestaande Japanse kerncentrales. Amari zei dat Japan zich in een bijzonder moeilijke situatie bevindt wat betreft het halen van de koolstofdoelstellingen, omdat het geen energieverbindingen heeft met andere landen en geen betrouwbare overheersende winden heeft. 

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20