Terwijl alle andere grote centrale banken hun rentes opkrikken, bleef de Bank of Japan gisteren bij haar lagerentebeleid. De vraag op de beursvloer: hoelang kan de Japanse centrale bank dat volhouden?
Bank of Japan blijft als enige grote centrale bank bij soepel geldbeleid: yen maakt bokkensprongen

Waarom is dit belangrijk?
Japan is wereldwijd de op twee na grootste economie, maar kent al enkele jaren een zwakke binnenlandse vraag en vrij trage groei. De Bank of Japan (BOJ) probeert die slecht presterende economie aan te wakkeren door vast te houden aan een zeer lage rente, maar dat leidt tot turbulentie voor de yen.In het nieuws: De Bank of Japan (BOJ) bleef gisteren, tegen de verwachtingen in, bij haar goedkoop geldbeleid. Veel centrale banken van andere economieën trokken de rente eerder al fors op om de inflatie te beperken.
- Halverwege december verraste de BOJ nochtans door de maximale toegelaten afwijking op de langetermijnrente op te trekken tot 50 basispunten, wat een lichte verstrakking van het monetaire beleid was. Maar verder dan dat gaat de centrale bank niet.
- De bank raakte ook opnieuw niet aan de kortetermijnrentevoet, waardoor die nog altijd negatief (-0,1 procent) blijft. Die was de afgelopen twintig jaar nooit hoger dan 0,5 procent.
- Haruhiko Kuroda, gouverneur van de BOJ, zei tijdens een persconferentie dat de onzekerheid in de Japanse economie zeer hoog blijft. “Het blijft nodig om de economie te ondersteunen met ons stimuleringsbeleid, om bedrijven ervan te verzekeren dat ze de lonen kunnen optrekken.”
Yen maakt jojobeweging
De gevolgen: Het verrassende rentebesluit – eigenlijk ging het om een niet-beslissing – leidt tot uiteenlopende interpretaties, met jojobewegingen voor de yen tot gevolg.
Volgens sommige waarnemers zal de BOJ het soepele geldbeleid niet kunnen volhouden, omdat ook in Japan de inflatiezorgen de kop opsteken, zij het in veel mindere mate dan in Europa en de VS. Al sluiten economen niet uit dat een verstrakking later dit jaar uiteindelijk niet nodig zal zijn, omdat de inflatie vanzelf zal afzwakken.
Tekenend voor de onzekerheid is de reactie op de wisselmarkten. Eerst duikelde de yen lager, om dan weer volledig te herstellen. Voor het rentebesluit moest je maar 138,5 yen neertellen voor 1 euro, onmiddellijk erna steeg dat tot 141 yen. Maar inmiddels zijn we weer bij de oude niveaus. Hetzelfde fenomeen was merkbaar tegenover de dollar:
(as/evb)