Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Marc Horckmans gepubliceerd op om • April 2023 5 min lezen
In de toekomst zullen vrachtwagenchauffeurs in Japan jaarlijks nog slechts 960 uur overwerk mogen presteren. Dat heeft de Japanse regering beslist. Opgemerkt wordt dat de maatregel, die begin april volgend jaar ingaat, bedoeld is om de beruchte zware werkomstandigheden van de Japanse truckbestuurders te verbeteren en het beroep aantrekkelijker te maken.
Vele chauffeurs zeggen echter dat de introductie van de wet daarentegen zal leiden tot een uittocht uit een beroep waarvan de meeste beoefenaars de extra uren nodig hebben om hun rekeningen te kunnen betalen. Volgens veel analisten zou het probleem tevens tot een ineenstorting van de Japanse economie kunnen leiden.
Waarom is dit belangrijk?
Indien Japan niet over genoeg vrachtwagenchauffeurs beschikt om de goederenstroom op gang te houden, dreigen onder meer de detailhandel en logistiek in een crisis terecht te komen. Wanneer er geen oplossing wordt gevonden, dreigt het grote tekort aan vrachtwagenchauffeurs volgens economen ertoe te zullen leiden dat in Japan een derde van de totale vracht niet zal kunnen worden afgeleverd. Volgens hen zou het probleem de Japanse economie tegen het einde van dit decennium een verlies van 10.000 miljard yen (68,1 miljard euro) kunnen kosten.
Meer uren; minder loon: Vrachtwagenchauffeurs verdienen in Japan gemiddeld 4,46 miljoen yen (30.360 euro) per jaar.
Dat is ongeveer 10 procent minder dan het gemiddelde dat op de Japanse arbeidsmarkt wordt betaald, hoewel de vrachtwagenbestuurders 20 procent meer arbeid presteren dan in de andere sectoren.
“De beperking van de overuren zal wellicht uitmonden in een scherpe daling van het aantal vrachtwagenbestuurders”, stippen economen aan.
“Dat probleem zal een domino-effect creëren, waarbij zowel landbouwers als winkels en restaurants – die gewend zijn om verse vis en fruit en groenten binnen vierentwintig uur na de vangst of de oogst geleverd te krijgen – zullen worden geraakt.”
Volgens consulent Roland Berger zal de maatregel het aantal Japanse vrachtwagenchauffeurs tegen het einde van dit decennium met 20 procent doen inkrimpen.
“De bevolking van Tokio en andere grote Japanse metropolen zullen geen enkele mogelijkheid meer hebben om landbouwproducten of vis vers uit verder afgelegen regio’s te halen”, verduidelijkt Masashi Onozuka, onderzoeker bij Roland Berger.
“Dit kan ook belangrijke gevolgen hebben voor de consumentenuitgaven en andere onderdelen van de Japanse economie.”
Kleine marges: Japan telt ongeveer 62.000 truckvervoerders. Die ondernemingen zijn verantwoordelijk voor bijna alle vracht die in Japan moet worden geleverd.
Ongeveer 98 procent van de sector bestaat echter kleine bedrijven, die zwaar gebukt gaan onder een hevige concurrentie en hoge brandstofprijzen.
“Dit betekent dat ook de vrachtwagenchauffeurs, ondanks een acuut tekort aan arbeidskrachten, onder zware druk staan”, merken de analisten op.
“Een onderzoek toonde aan dat de vrachtwagenbedrijven slechts 19 procent van de oplopende kosten aan hun klanten kunnen doorberekenen, terwijl in andere sectoren een gemiddeld niveau van 47 procent kan worden gemeld.”
De Japanse premier Fumio Kishida heeft zijn kabinet opgedragen de crisis met drastische maatregelen aan te pakken. Een oplossing zou tegen juni moeten worden voorgesteld.
Aanpak knelpunten niet eenvoudig: Een aantal retailers heeft inmiddels een oplossing bedacht om de gevolgen van de nieuwe regelgeving te verzachten.
De gemaksketen Lawson zal tegen april volgend jaar nog slechts twee keer per dag lunchpakketten leveren, terwijl momenteel nog een aanbod van drie diensten per dag wordt voorzien.
De supermarktgroepen Summit, Maruetsu, Yaoko en Life Corp zijn overeengekomen om voor hun leveringen een extra dag uit te trekken. Het aantal nachtelijke zendingen wordt sterk gereduceerd.
Verafgelegen producenten van de goederen kunnen daarentegen weinig maatregelen nemen om de dreigende knelpunten aan te pakken. Onder meer de landbouwers en visproducenten van deze gebieden vrezen voor hun broodwinning en voor zware klappen in de lokale economieën.
“Een voorbeeld daarvan is de stad Uwajima in de prefectuur Ehime op het eiland Shikoku”, merken waarnemers op. “De stad is een belangrijk viscentrum en levert onder meer de beroemde amberjack aan de vismarkten van Tokio.”
“De voorraden moeten echter om twee uur ‘s nachts in de Japanse hoofdstad worden afgeleverd. Daarvoor is een vrachtwagenrit van twaalf uur nodig. Indien de vis niet op tijd op de markt raakt, verliest hij echter zijn versheid. Hierdoor zullen de verkopers op de veilingen de volgende dag aanzienlijke kortingen moeten toestaan.”
“Maar misschien zullen de consumenten, zodra ze de kwaliteitsdaling ervaren, zich ook bewust worden van het crisisgevoel waarmee de producenten nu worstelen”, geven woordvoerders van de Ehime Fishers Cooperative aan.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.