Janet Yellen dringt bij EU aan op steun voor wereldwijde belastingovereenkomst

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, heeft er maandag bij de landen van de Europese Unie op aangedrongen zich aan te sluiten bij een wereldwijde overeenkomst om de vennootschapsbelasting te herzien, de fiscale steun tot 2022 te handhaven en meer uitgaven te overwegen in het licht van de onzekerheid rond de coronacrisis.

Waarom is dit belangrijk?

De G7-landen (VS, VK, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan) hebben in juni een akkoord bereikt over een wereldwijde vennootschapsbelasting van minimaal 15 procent. Verschillende Europese landen, waaronder Zwitserland en Estland, hebben intussen hun bedenkingen al geuit over zo'n belasting.

“We hebben duurzame bronnen van inkomsten nodig die niet berusten op het verder belasten van de lonen van werknemers en het vergroten van de economische ongelijkheid die we allemaal willen verkleinen”, zei Yellen in opmerkingen die ze voorbereidde om aan de ministers van Financiën van de Eurogroep te geven. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Race to the bottom

“Er moet een einde komen aan de verschuiving van kapitaalinkomsten van bedrijven naar rechtsgebieden met lage belastingen, en aan boekhoudkundige trucs waardoor zij hun deel niet hoeven te betalen”, zei de Amerikaanse minister. Ze benadrukte daarbij dat er een einde moet komen aan de “fiscale race to the bottom.”

“Paschal Donohoe, de Ierse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep van ministers van Financiën van de eurozone, hield tijdens een ontmoeting met Yellen vast aan zijn bedenkingen over een wereldwijd minimumtarief voor de vennootschapsbelasting”, zei zijn woordvoerder aan Reuters.

De Europese Commissie zei maandag dat zij haar eigen geplande heffing op digitale diensten zal uitstellen om zich te concentreren op het mondiale belastingakkoord, waarvan de definitieve details in oktober moeten worden overeengekomen.

De EU staat onder druk van de Amerikaanse regering, die wil dat de bestaande nationale belastingen op digitale diensten worden afgeschaft als onderdeel van een wereldwijde hervorming van de grensoverschrijdende vennootschapsbelasting. Yellen weigerde commentaar te geven toen haar werd gevraagd te reageren op het uitstel van de commissie.

Fiscale steun aanhouden

Yellen zei wel dat de budgettaire reactie van de EU en haar leden op de coronacrisis “doortastend en ongekend” was geweest, met een snelle reactie ook van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar de ministers van Financiën van de G20 hebben in het weekend gewaarschuwd dat de snelle verspreiding van coronavarianten een bedreiging vormt voor een krachtig wereldwijd herstel.

“Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat de onzekerheid groot blijft. Daarom is het belangrijk dat het begrotingsbeleid tot 2022 ondersteunend blijft”, aldus de Amerikaanse minister van Financiën. Zij voegde eraan toe dat de EU-lidstaten ook “serieus moeten nadenken” over aanvullende fiscale maatregelen om een robuust binnenlands en mondiaal herstel te waarborgen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.