Jan Jambon (N-VA) opent een soort ambassade in Kopenhagen

De Vlaamse minister-president Jan Jambon, door N-VA uitgespeeld als ‘Sterke Jan’ (wat door de tegenstanders is veranderd in ‘Sterkte, Jan’) is op reis geweest. Een werkbezoek aan Kopenhagen. In de Deense hoofdstad opende hij officieel de kantoren van een nieuwe ‘Vlaamse Diplomatieke Vertegenwoordiging’.

  • Die oude ambitie van de Vlaamse beweging, om een eigen buitenlandbeleid te gaan voeren met de regio, moet zo in praktijk worden gebracht. De Vlaamse regering wil immers een ‘Noordstrategie’ uitrollen: Vlaanderen dichter brengen bij het maatschappelijk model van de Scandinavische landen, en aansluiting vinden bij die ‘kopgroep’, die ook in het Vlaams regeerakkoord vernoemd werd.
  • Vlaanderen krijgt dus een soort ambassadeur in Kopenhagen, maar noem het vooral zo niet. De ‘vertegenwoordiger’ van de Vlaamse regering “zal contacten leggen in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland”, zo stond bij Belga te lezen.
  • Over het nut van een eigen diplomatie én een eigen dienst voor buitenlandse handel kan wel een boom worden opgezet: het is vooral een erg dure manier van beleid maken, als je het aantal ambtenaren van Vlaanderen, Brussel, Wallonië én de federale overheid gaat optellen dat een post in het buitenland heeft, om daar dossiers te gaan bepleiten. Een oefening in efficiëntie dringt zich op.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20