Jamie Dimon: “JP Morgan zal langer bestaan dan de Chinese Communistische Partij”

De Chinese Communistische Partij viert dit jaar haar 100ste verjaardag. JP Morgan is toevallig ook 100 jaar actief in China. Naar aanleiding van die “gemeenschappelijke verjaardag” heeft Jamie Dimon, CEO van JP Morgan, tijdens een recent bezoek aan Hongkong gegrapt dat de Amerikaanse bank langer zal bestaan dan de Chinese Communistische Partij.

Het bezoekje van Dimon aan Hongkong eerder deze maand is voor verschillende redenen niet onopgemerkt voorbijgegaan. Om te beginnen moest de topman niet in quarantaine gaan. Wie die regio bezoekt, wordt normaal verplicht om 2 à 3 weken in quarantaine te gaan. Voor Dimon werd weliswaar een uitzondering gemaakt. De CEO is naar eigen zeggen slechts 36 uur in Hongkong geweest.

Carrie Lam, het hoofd van Hongkong, zei achteraf dat Dimon een speciale toelating had gekregen omdat zijn bezoek “in het belang was van de Hongkongse economie.”

Grap over Chinese Communistische Partij

Maar misschien nog opvallender was de grap die Dimon heeft gemaakt tijdens dat bezoek. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de Chinese Communistische Partij grapte de topman dat de Amerikaanse bank langer zal bestaan dan de Chinese partij. JP Morgan is toevallig ook al 100 jaar actief in het land. “Ik durf te wedden dat we langer meegaan”, klonk het. “Ik kan dit niet in China zeggen, want daar zouden ze meeluisteren.”

Dimon vertelde dinsdag over de grap tijdens een event in Boston. Een dag na het evenement heeft hij al spijt van de grap die hij tijdens zijn reis had gemakt. “Ik heb spijt en had die opmerking niet moeten maken. Ik probeerde de kracht en de lange levensduur van ons bedrijf te benadrukken”, liet Dimon woensdag in een verklaring weten.

“Een grap van 20 miljard dollar”

Volgens Bloomberg is de kans namelijk groot dat China de grap van Dimon niet echt zal appreciëren. Het land is al een tijdje bezig met verschillende sectoren, waaronder de tech- en entertainmentsector, zeer strenge regels op te leggen.

“De grap die JP Morgan 20 miljard dollar kan kosten”, kopte het Amerikaanse persbureau woensdag. Bloomberg verwees daarmee naar de blootstelling van de Amerikaanse bank aan China. JP Morgan heeft intussen filialen in vele Chinese steden, waaronder Beijing, Shanghai, Shenzhen en Guangzhou.

Een woordvoerder van JP Morgan liet diezelfde dag aan CNN weten dat de bank zich inzet voor China en dat Dimon tijdens de bespreking in Boston duidelijk had gemaakt dat “China en de Chinese bevolking zeer slim en zeer bedachtzaam zijn.” “Dimon erkent dat hij nooit respectloos mag spreken over een ander land of haar leiderschap”, aldus de woordvoerder.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20