Jamie Dimon, de machtigste bankier van de VS, slaat zijn slag met redding First Republic

Jamie Dimon, de machtigste bankier van de VS, slaat zijn slag met redding First Republic
Jamie Dimon, CEO JP Morgan – Getty Images

Jamie Dimon, de voorzitter-CEO van bankreus JP Morgan Chase, bevestigt met de redding van de noodlijdende bank First Republic zijn status van belangrijkste bankier van Amerika. En dankzij de onderhandelde staatsgaranties doet zijn bank nog een goede zaak ook.

In het nieuws: De 67-jarige Jamie Dimon profileert zich in de jongste Amerikaanse bankencrisis als de redder in nood. Nadat zijn bank JP Morgan Chase midden maart de kar trok om First Republic Bank met deposito’s te stutten, gaat hij nu een stap verder door de bank, die niet meer alleen verder kan, helemaal over te nemen.

Geciteerd: Dimon laat uitschijnen dat het gaat om een tussenkomst wegens plichtsbesef. “Om het financiële stelsel te stabiliseren”, zo zegt hij in telefoonconferentie.

  • “Onze regering nodigde ons en anderen uit om de handen uit de mouwen te steken, en dat hebben we gedaan”, zegt hij in een persbericht.
  • “Dankzij onze financiële kracht konden we een bod uitbrengen om de transactie uit te voeren op een manier die de kosten voor het Amerikaanse depositoverzekeringsfonds FDIC tot een minimum beperkt.”

Dubbele winst: Dat alles belet niet dat zijn bank en hijzelf er zelf ook sterker uitkomen. Dimon creëert weer wat extra goodwill bij de Amerikaanse overheid door de overheidsdienst FDIC van First Republic te ontlasten. Dat kan altijd van pas komen in andere dossiers.

Daarnaast is er ook de puur economische winst:

  • JP Morgan Chase kan zich met de deal versterken in steden als San Francisco, Los Angeles en New York.
  • Omdat de FDIC zich garant stelt voor enkele problematische kredietportefeuilles en een kredietlijn van 50 miljard dollar voor 5 jaar verleent, zijn de grootste risico’s afgedekt door de overheid.
  • Volgens Dimon zal de toevoeging van First Republic aan JP Morgan Chase de winstcapaciteit van zijn groep met 500 miljoen dollar per jaar opkrikken. Al wil hij niet te triomfantelijk klinken. In het persbericht spreekt hij van “een bescheiden voordeel”.
  • Beleggers sturen het aandeel JP Morgan Chase in een eerste voorlopige reactie 4 procent hoger.
bron: JP Morgan Chase

Masters of the Universe

Geschiedenis herhaalt zich: Opmerkelijk is dat Dimon in de – veel grotere – bankencrisis van 2008-2009 een gelijkaardige rol speelde. JP Morgan Chase nam toen de noodlijdende instellingen Bear Stearns en Washington Mutual over, tot grote opluchting van de Amerikaanse regering die vreesde voor een ineenstorting van die banken.

Overlever: Dimon, al sinds 2005 aan de top bij JP Morgan Chase, behoort tot de generatie topbankiers die wel eens “Masters of the Universe” genoemd worden, omwille van hun grote invloed op de politiek en de bredere samenleving.

  • De meeste van die alfamannetjes moesten baan ruimen tijdens de bankencrisis, maar Dimon kwam net sterker uit die periode.
  • Zelfs zware medische problemen kunnen hem niet stoppen. Toen hij in 2014 (met succes) behandeld werd tegen keelkanker, bleef hij gewoon doorwerken als voorzitter en CEO. En na hartproblemen in 2020 keerde hij snel terug.

Miljardair: De aandeelhouders van JP Morgan Chase zijn zo tevreden over Dimon, dat ze hem twee jaar geleden zelfs een superbonus gunden om langer aan te blijven als chef. Niet dat hij dat echt nodig heeft. Zijn persoonlijk vermogen wordt op 1,6 miljard dollar geschat.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.