Jaarvergadering VN geeft vooral aan hoe het Westen irrelevant wordt

Deze week vindt in New York de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties plaats. De afwezigheid van China, Rusland en India bewijst dat de VN zijn beste tijd achter zich heeft.

In New York komen deze week de staatshoofden van de ganse wereld samen voor de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties. Onder hen mensen als Donald Trump, Emmanuel Macron, Theresa May, Pedro Sanchez, Hassan Rouhani, Charles Michel, Jacinda Ardern, Ivan Duque Marquéz en vele anderen.  Sinds maandag wisselen ze elkaar af om op het spreekgestoelte van de Algemene Vergadering hun kijk op de huidige politieke situatie in de wereld mee te geven.

Wat is nog het belang van deze bijeenkomst?

Maar wat is nog het belang van deze samenkomst? Die wordt met het jaar geringer en sommigen maken zelfs gewag van ‘het einde van de westerse wereldheerschappij’. Waarom? Zeer eenvoudig, de leiders van China, Rusland en India hebben niet eens de moeite gedaan om zich tot in New York te verplaatsen. Wat is daarvoor de reden? Daarvoor moeten we niet enkel kijken naar het einde van het multilateralisme (dat werd beeïndigd door het unilateralisme van de Amerikaanse president Trump), maar vooral naar de geboorte van een nieuwe wereldorde die wordt aangevoerd door China.

Het belangrijkste instrument van deze nieuwe wereldorde is de Shanghai Organisatie voor Samenwerking of Shanghai Zes, die naast China, Pakistan en India ook Rusland en een aantal van de vroegere Sovjetstaten verenigt.

Wat dacht u van deze cijfers?

Voormelde landen tellen samen 3,3 miljard inwoners en produceren een gecombineerd bruto binnenlands product van 37.000 miljard dollar, goed voor 50% van de wereldbevolking en het globale inkomen.

Het gaat om een jong geheel, in volle economische expansie dat met veel enthousiasme de westerse waarden (liberale democratie en interventionisme in internationale zaken afstoot) afstoot. Een nieuwe wereld dus, waarin voor het Westen geen rol meer is weggelegd. Dat bleek onlangs nog toen Turkije, Iran en Rusland met zijn drieën onderhandelden over de situatie in Syrië. In  2050 zullen Indonesië, Brazilië en/of Mexico Frankrijk en het VK trouwens uit de G8 hebben gestoten.

Meer