‘Ja, Poetin is een moordenaar’: Biden krijgt steun uit Europese hoek

Twee weken geleden leidden enkele woorden van Joe Biden over Vladimir Poetin tot heftige reacties, onder meer van de Russische president zelf en van het Kremlin. Is de Amerikaanse president te ver gegaan? Helemaal niet, volgens een president van een lidstaat van de Europese Unie. 

Toen Joe Biden half maart door een journalist van CNN werd geïnterviewd over de zaak-Navalny, omschreef hij Vladimir Poetin als een ‘moordenaar’. ‘Hij zal de prijs betalen’, voegde hij er bij wijze van dreigement aan toe. De Amerikaanse president betreurde ook de pogingen van Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in november vorig jaar.

De reacties van het Kremlin en van Poetin lieten niet lang op zich wachten. ‘Alles wat je zegt, ben je zelf. Dat is niet zomaar een kinderversje. De betekenis is diep, en psychologisch. Wij zien in de ander altijd onze eigen kenmerken’, antwoordde de Russische president.

‘Flagrante minachting voor waarden van de beschaafde wereld’

Terwijl andere naties nogal discreet bleven tijdens dit diplomatieke incident, ongetwijfeld in een poging om de kool en de geit te sparen, nam de Litouwse president Gitanas Nauseda geen blad voor de mond toen hij op de Baltic News Service gevraagd werd naar zijn standpunt. 

Toen een lokale journalist hem vroeg of hij Poetin ook een ‘moordenaar’ kon noemen, antwoordde hij: ‘Helaas wel’. ‘Ik zie veel tekenen van flagrante minachting voor de waarden van de beschaafde wereld, minachting voor het zelfbeschikkingsrecht van naties, minachting voor de territoriale integriteit van hun buren, waarvan het Kremlin de laatste tijd op tamelijk demonstratieve wijze blijk heeft gegeven’, verklaarde hij.

Nauseda sprak ook over de zaak-Navalny. Volgens hem is het Russische regime ‘duidelijk aan het beven voor de groeiende oppositie’ en worden stemmen van tegenstanders ‘op de meest brute wijze’ gesmoord.

Tot slot was de Litouwse president erop gebrand zich te distantiëren van de houding van de EU tegenover Poetin. Soms hoor ik mijn EU-collega’s zeggen: ‘Wij willen met Rusland samenwerken’. Wel, je moet echt emotioneel en territoriaal losstaan van Rusland om zulke dingen te kunnen zeggen’, concludeerde hij. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20