Italië wil terug naar cash betalingen

Giorgia Meloni, de kersverse Italiaanse premier, stelt in haar begrotingsvoorstel voor 2023 voor om Italiaanse winkeliers het recht te geven digitale betalingen voor bepaalde transacties te weigeren. Ze lost daarmee een campagnebelofte in, die rechtstreeks indruist tegen wat de Europese Unie voorschrijft.

Waarom is dit belangrijk?

Vooral kleine Italiaanse ondernemers willen papiergeld in omloop houden. Ze zien de kosten die banken in rekening brengen bij digitale betalingen als een extra belasting. Meloni wil bedrijven nu toestaan digitale betalingen te weigeren wanneer het totaal minder dan 60 euro bedraagt. De limiet voor contante aankopen zou worden verhoogd van 1.000 tot 5.000 euro.

In het nieuws:  Terwijl Brussel, o.a. onder de impuls van de pandemie, steeds verder werk maakt van de integratie van digitale betalingen, zet de nieuwe Italiaanse regering haar hakken in het zand. 

  • Dat is opmerkelijk, want eerdere machthebbers in Rome hoopten door de digitalisering van het betaalverkeer de wijdverbreide belastingontduiking in het land aan te pakken.
    • De Italiaanse schaduweconomie werd in 2019 dan ook geschat op ongeveer 183 miljard euro.

De cijfers: succesvol wa

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Economie
Niels Saelens, Emmanuel Vanbrussel en Nathan Dewaele
Nathan Dewaele, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Nathan Dewaele, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Economie
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20