Voorstel Italië om de pensioengerechtigde leeftijd van ambtenaren te verhogen naar 70 wakkert discussie aan


Key takeaways

  • Het voorstel van Italië om de pensioenleeftijd van ambtenaren te verhogen naar 70 jaar is bedoeld om personeelstekorten aan te pakken.
  • De maatregel is vrijwillig, maar roept zorgen op over de fysieke en psychologische duurzaamheid van werknemers in veeleisende functies.
  • Europese landen als Duitsland en Frankrijk staan ook voor soortgelijke debatten over het verhogen van de pensioenleeftijd.

Het recente voorstel van de Italiaanse regering om ambtenaren tot hun 70e te laten werken, heeft een debat op gang gebracht. Hoewel de maatregel vrijwillig is, pakt hij de wijdverspreide personeelstekorten in verschillende overheidsdiensten aan. Deze versoepeling van de pensioenleeftijd valt samen met een vergrijzende bevolking en een dreigende golf van pensioneringen in de komende jaren.

Personeelstekorten aanpakken

Het land kampt met een vergrijzende bevolking, met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar, wat leidt tot personeelstekorten in tal van overheidssectoren zoals onderwijs, justitie en gezondheidszorg. De regering ziet de verlenging als een manier om de financiële druk op de pensioenstelsels te verlichten.

Zorgen over het voorstel

Vakbonden hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijke negatieve gevolgen voor degenen die eerder dan op 70 jaar met pensioen willen gaan. Ze stellen ook vragen over de fysieke en psychologische duurzaamheid van werknemers in veeleisende functies. Deze zorgen doen twijfel rijzen over de vraag of de maatregel echt iets zal doen aan het personeelstekort.

Europese vergelijkingen

Het debat over de verlenging van de pensioenleeftijd is niet uniek voor Italië. Soortgelijke discussies zijn ook in andere Europese landen gevoerd. Duitsland heeft de pensioenleeftijd voor bepaalde leeftijdsgroepen geleidelijk verhoogd, terwijl de kwestie in Frankrijk een politiek campagnethema is geworden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.