Italië tikt Apple en Amazon op de vingers: 200 miljoen euro boete

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft Apple en Amazon een boete van meer dan 200 miljoen euro opgelegd wegens oneerlijke samenwerking. De twee bedrijven worden ervan beschuldigd de markt te belemmeren voor kleinere spelers bij de verkoop van de Beats audioapparatuur.

“Disproportioneel en onrechtvaardig”

Uit een onderzoek van de Italiaanse mededingingsautoriteiten (AGCM) blijkt dat Apple en Amazon hun marktpositie misbruikten om kleinere spelers uit te sluiten. In een contract uit 2018 zouden de twee reuzebedrijven afspreken om slechts een geselecteerd aantal verkopers toe te laten om Apples Beats-producten te verkopen op Amazon.it. Dat is volgens de AGCM in strijd met het Europees antitrustbeleid.

Amazon, die ook door de Europese Commissie onderzocht wordt wegens oneerlijke concurrentie, krijgt een boete van 68,7 miljoen euro. Apple moet flink dieper in de buidel tasten, en mag 134,5 miljoen euro neerleggen. Beide bedrijven laten echter weten in beroep te willen gaan.

“De voorgestelde boete in disproportioneel en onrechtvaardig”, laat Amazon weten. “De AGCM suggereert dat Amazon er voordeel uit zou halen om verkopers uit onze webwinkel te weren. Wij keuren dit af, ons businessmodel draait namelijk op het succes van onze verkopers.”

“Niks verkeerd gedaan”

Apple zegt de AGCM te respecteren, maar houdt vol dat ze niks verkeerd hebben gedaan. Volgens hen garandeert de samenwerking met een select aantal verkopers net de authenticiteit van de aangeboden producten. Daarmee bevorderen ze de veiligheid voor hun consumenten.

“Namaakproducten bieden een slechte consumentenervaring en kunnen gevaarlijk zijn. Om te garanderen dat klanten authentieke producten aankopen, werken we nauw samen met onze partners”, reageert Apple.

Enkele maanden geleden moest Google er ook aan geloven in Italië. De techreus moest toen van de AGCM 100 miljoen euro betalen omdat het een rivaliserende app uitsloot van gebruik bij hun elektrische auto’s.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20