Italië beperkt het gebruik van airconditioning: “Operazione Termostato” moet weggevallen Russische gasleveringen compenseren

In Italië zullen scholen en andere openbare instellingen in de toekomst worden verplicht het gebruik van de airconditioning te beperken. De thermostaat zal niet lager dan 25 graden Celsius mogen worden gezet. Dat heeft de Italiaanse regering beslist. Met deze “Operazione Termostato” wil de Italiaanse regering het land helpen om een energiecrisis – verergerd door de oorlog in Oekraïne – het hoofd te bieden.

Het debat over de energieverspilling door het gebruik van de airconditioning werd ingezet door uitlatingen van de Italiaanse premier Mario Draghi. Die had vorige maand immers al aangegeven dat de Italiaanse bevolking mogelijk een aantal opofferingen zou moeten doen om te helpen een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. 

Airconditioning of vrede

Draghi had zich daarbij laten ontvallen dat de Italiaanse bevolking op energie zou moeten besparen om het wegvallen van gasleveringen uit Rusland op te vangen. De Italiaanse premier had het daarbij over een keuze tussen airconditioning en vrede. “Indien de Europese Unie zou besluiten een embargo op Russisch gas op te leggen, zal Italië die maatregel volgen”, had Draghi daarbij nog beloofd. 

Voortbordurend op de uitspraken van de premier heeft de Italiaanse regering nu daadwerkelijk beslist maatregelen te nemen om het energieverbruik door de airconditioning te beperken. De nieuwe maatregel wordt begin mei van kracht en loopt tot eind maart volgend jaar. Tevens werd beslist dat de verwarming in openbare gebouwen tijdens de winterperiode niet hoger dan 19 graden Celsius mag staan.

Het is nog niet duidelijk op welke manier de toepassing van de maatregel zal worden afgedwongen, maar volgens Italiaanse kranten zouden inspecteurs van het ministerie van Arbeid controles kunnen uitvoeren. Inbreuken zouden worden bestraft met boetes tussen 500 euro en 3.000 euro. De maatregel geldt niet voor ziekenhuizen, maar zou op termijn naar particuliere woningen kunnen worden uitgebreid.

Afrikaans gas

Renato Brunetta, de minister van Openbaar Bestuur, zei dat het initiatief een positief signaal was dat jaarlijks tussen twee en vier miljard kubieke meter gas zou kunnen besparen. Ongeveer 57 procent van de energiekosten van een Italiaans openbaar kantoorgebouw zou aan de temperatuurregeling zijn gekoppeld.

Inmiddels heeft Italië over gasleveringen een akkoord gesloten met Angola. Daarbij werd overeengekomen dat Angola de gastoevoer naar Italië zou opvoeren. Daarnaast is de regering van Mario Draghi ook met de Centraal-Afrikaanse Republiek gesprekken over leveringen van gasvoorraden gestart. Italië importeert momenteel 45 procent van zijn aardgasvoorraden uit Rusland.

“Italië wil niet langer afhankelijk zijn van Russisch gas”, verduidelijkte Draghi. “Economische afhankelijkheid mag immers geen politieke onderwerping worden. Een diversificatie is mogelijk en kan in relatief korte tijd worden geïmplementeerd. Dat proces gaat trouwens veel sneller dan amper een maand geleden werd gedacht.”

(evb)

Meer