Beleggers maken zich zorgen om het lossere Italiaanse begrotingsbeleid voor de komende jaren. Daardoor steeg de Italiaanse tienjaarsrente woensdag even boven 5 procent.
In het nieuws: Er is al enkele dagen onrust rond het Italiaanse begrotingsbeleid voor de komende jaren, nadat de regering van premier Giorgia Meloni vorige week een versoepeling aankondigde.
- De regering-Meloni zegt dat het begrotingstekort pas in 2026 onder de psychologische grens van 3 procent van het bbp zal duiken. Volgens analisten gaat het om een duidelijke koerswijziging, zowat een jaar na de start van de rechtse regering.
- “Na een verrassing met haar budgettaire voorzichtigheid in haar eerste ambtsjaar, laat de Italiaanse regering nu haar ware gezicht zien door te mikken op een budgettaire versoepeling. Dat zal zorgen baren over de houdbaarheid van de schuld”, schrijft de denktank Oxford Economics in een analyse.
- En nog: “De regering-Meloni verwacht dat de schuld tot 2026 min of meer stabiel zal blijven op 140 procent van het bbp, maar hun schatting is gebaseerd op onzekere privatiseringsmaatregelen en op relatief optimistische groeicijfers.”
- Obligatiebeleggers hebben er geen goed oog in en stuurden de Italiaanse tienjaarsrente woensdag even boven 5 procent. Dat wijst erop dat ze voortaan een extra ‘risicopremie’ willen op Italiaans staatspapier.
Spread
Bovendien: Beleggers kijken ook naar een tweede maatstaf, het Italiaans-Duitse renteverschil. Die spread is door de koerswijziging van Meloni gegroeid en flirt met de psychologische grens van 200 basispunten. Ruwweg samengevat: de Italiaanse rente dobbert momenteel rond 5 procent en de Duitse rente rond 3 procent.
Meer context: Het wijder worden van het Italiaans-Duitse renteverschil kan als een motie van wantrouwen richting de Italiaanse staatsfinanciën gezien worden.
- Het Duitse staatspapier wordt als het veiligste van de eurozone gezien. Hoe groter de spread, hoe groter de premie die obligatiebeleggers eisen vooraleer ze in Italiaans papier willen stappen.
- Al moet gezegd dat het economisch blazoen van graadmeter Duitsland zelf ook wat geschonden is door de recente recessiezorgen bij onze oosterburen. Het is veelzeggend dat de Duitse tienjaarsrente woensdag voor het eerst sinds 2011 boven de 3 procent klom.
- Er is ook een nog ruimere trend: wereldwijd zitten de rentes op overheidsobligaties in de lift.
Eurocrisis
In perspectief: Bij een renteverschil van 200 basispunten gaan de eerste alarmbellen af, maar is er nog lang geen sprake van paniek. Meloni’s voorganger Mario Draghi maakte grotere renteverschillen mee. Tijdens de eurocrisis in 2011 en 2012 bedroeg de Italiaans-Duitse spread zelfs meer dan 500 basispunten.
Wat ook meespeelt: Er zijn nieuwe Europese begrotingsregels op komst, en dat kan mogelijk in het nadeel van Meloni spelen. In de lopende discussies over het nieuwe begrotingskader zou het best wel eens kunnen dat de “zuinige” lidstaten, zoals Nederland, van de “zwakkere” landen, zoals Italië of België, ambitieuzere doelstellingen voor schuldafbouw zullen eisen.
Wat we verder kunnen verwachten: “De beslissing om niet vast te houden aan een conservatieve begrotingsaanpak zal de financiële markten erg nerveus houden, waardoor het Italiaans-Duitse renteverschil dit jaar waarschijnlijk ten minste rond de 200 basispunten zal blijven”, voorspelt Oxford Economics. (ddw)