Premier van Japan dringt aan op afschaffing van Amerikaanse autotarieven


Key takeaways

  • De Japanse premier Shigeru Ishiba dringt aan op afschaffing van 25 procent Amerikaanse autotarieven.
  • Hij ziet de recente handelsovereenkomst met Groot-Brittannië als een positief voorbeeld, maar onderstreept de aparte economische relatie van Japan met de VS.
  • Ishiba wijst op de toezegging van Japan om alle tarieven van de VS op Japanse auto’s af te schaffen.

Na de recente handelsovereenkomst tussen de VS en Groot-Brittannië herhaalde de Japanse premier Shigeru Ishiba het standpunt van Tokio om de 25 procent Amerikaanse tarieven op auto’s af te schaffen. Hij beschouwde de overeenkomst tussen de VS en Groot-Brittannië als een positief voorbeeld, maar benadrukte dat de economische relatie van Japan met de VS anders is dan die met Groot-Brittannië.

Quotasysteem als mogelijke oplossing voor lage tarieven

Hoewel Ishiba een quotasysteem met lage tarieven als mogelijke oplossing erkende, wees hij op het grote verschil in de export van auto’s tussen het VK en Japan, waarbij Japan jaarlijks aanzienlijk meer voertuigen exporteert. Hij gaf aan dat Japan zich blijft inzetten voor de volledige afschaffing van de Amerikaanse tarieven op Japanse auto’s.

Ishiba vestigde de aandacht op de cruciale rol van Japanse autofabrikanten in de Amerikaanse economie, waarbij hij gegevens aanhaalde van de Japan Automobile Manufacturers Association waaruit bleek dat er in 2024 ongeveer 1,37 miljoen voertuigen naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd. Hij waarschuwde tegen het uitputten van de Japanse auto-industrie en onderstreepte haar vitale bijdrage aan het creëren van banen in verschillende Amerikaanse staten.

Japan streeft naar afschaffing van Amerikaanse heffingen

Ryosei Akazawa, Japans hoofdonderhandelaar voor overheidstarieven, wees op Tokio’s doel om alle Amerikaanse heffingen af te schaffen, inclusief de 24 procent “wederkerige” tarieven die momenteel zijn opgeschort en de 25 procent heffingen op auto’s, staal en aluminium.

President Trump verklaarde echter dat een invoertarief van 10 procent zou blijven bestaan, zelfs nadat handelsovereenkomsten zijn afgerond, met mogelijke uitzonderingen voor landen die aanzienlijke handelsconcessies doen. Afgezien van internationale handelskwesties, ging Ishiba ook in op binnenlandse problemen in verband met de fiscale stabiliteit van Japan en het debat over het belastingbeleid voor consumptie.

Onderhandelingen tussen de VS en Japan over tarieven

Ishiba’s vastberaden standpunt over het bereiken van nultarieven weerspiegelt de vastberaden positie van Japan in de lopende onderhandelingen tussen de VS en Japan over tarieven. Hoewel president Trump voorstander is van het behoud van een minimumtariefniveau, is Ishiba er vast van overtuigd dat een volledige afschaffing van de tarieven gunstig zou zijn voor beide economieën. Terwijl de onderhandelingen doorgaan, laveert Japan tussen strategische diplomatie op het internationale toneel en een voorzichtig economisch beleid in eigen land.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.