Italiaanse premier Conte neemt ontslag

De Italiaanse eerste minister Giuseppe Conte treedt dinsdag af. Dat maakte hij maandagavond bekend. De crisis is in gang gezet door oud-premier Matteo Renzi, die zijn partij twee weken geleden terugtrok uit de coalitie.

De afgelopen twee weken waren geen pretje voor de Italiaanse regering. Op 13 januari besloot oud-premier Matteo Renzi zijn kleine partij Viva Italia uit de coalitie terug te trekken, waardoor de regering haar meerderheid verloor. Renzi vindt dat Conte de coronacrisis niet goed aanpakt en niet genoeg doet om de 209 miljard euro die Italië van Europa kreeg te besteden.

Na de terugtrekking deed Conte alles om een nieuwe meerderheid te vinden, want verkiezingen komen op dit moment heel erg ongelegen. Volgens opiniepeilingen zouden die de huidige regering helemaal wegvagen en de weg vrijmaken voor de rechtse partijen Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi en de Lega van Matteo Salvini, de huidige vicepremier.

Vertrouwensstemming

Die meerderheid werd niet gevonden en Conte won maar nipt een vertrouwensstemming in de Senaat vorige week. Zijn enige optie leek dus aftreden en hopen dat hij van president Sergio Mattarella het mandaat krijgt om een nieuwe regering op poten te zetten. ‘Al is het helemaal niet zeker of hem dat gaat lukken’, klinkt het bij waarnemers.

De hele crisis komt erg ongelegen nu de coronacrisis nog steeds hard toeslaat in Italië. Het was het eerste Europese land dat de volle coronalading over zich heen kreeg en is nog niet helemaal hersteld. Er komen dagelijks nog 12.000 nieuwe gevallen bij. In totaal werden er al 2,5 miljoen mensen besmet en overleden er 85.000 inwoners aan het virus.

Conte biedt dinsdagochtend om 9 uur zijn ontslag aan op een ministerraad.

Lees ook: Vaccinscepsis hielp populisten in zadel. En nu moeten ze Italië overtuigen zich te laten inenten

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20