Italiaanse beleggers opgelucht: Mario Draghi blijft premier

Sergio Mattarella blijft president van Italië en de regering-Draghi persisteert tot de verkiezingen van 2023.

Slecht nieuws voor de persoonlijke ambities van de Italiaanse politicus Mario Draghi en goed nieuws voor Italiaanse beleggers: Sergio Mattarella is herverkozen als president van Italië. Daardoor zal de voormalige Europese centrale bankier Mario Draghi voorlopig premier van het land blijven.

Draghi’s rustige en standvastige bestuur van Italië tijdens de pandemie werd de afgelopen maanden geprezen door verschillende economen. Het kwaliteitsblad The Economist verkoos Italië in december als land van het jaar door de competente maatregelen die de regering-Draghi kon aanhouden. 

“Draghi is de voorzitter geweest van bijna 12 maanden van ongewone kalmte en eenheid in de Italiaanse politiek. Zelden hebben de mede-EU-leden het zo hard nodig gehad dat hun politici eensgezind en kalm bleven als nu (tijdens de pandemie, red.). Meer dan 200 miljard euro van de in totaal 750 miljard euro (aan EU-middelen, red.) wordt besteed op een manier die de economische groei van Italië stimuleert”, schreef het blad vorige week nog over het beleid van de Italiaan.

“Fantastisch nieuws voor de Italianen”

Er zou bijna een week onderhandeld zijn over een nieuwe kandidaat voor het Italiaanse presidentschap. Die gesprekken faalden uiteindelijk in hun opzet. Het parlement zag zich daardoor genoodzaakt om Mattarella opnieuw naar voren te schuiven als president. De 80-jarige politicus kreeg 759 van de 983 stemmen in het Italiaanse Lagerhuis.

De partij van Draghi zelf steunde de beslissing volkomen. “De herverkiezing van Mattarella is fantastisch nieuws voor de Italianen”, zou Draghi gezegd hebben volgens persbureau Bloomberg.

Nochtans werd Draghi gezien als een topkandidaat voor de job en zou hij zelf aangegeven hebben dat deze ambt binnen zijn persoonlijke ambities zou liggen. Zijn presidentschap werd wellicht verijdeld door beleidsmakers die vreesden dat het Italiaanse bestuur zou omslaan in een chaos zonder Draghi aan het roer, schrijft Bloomberg.

Mattarella mag nog niet rusten

Mattarella zelf zal vermoedelijk minder opgetogen zijn met de verkiezingsuitslag. Hij had al een appartement gehuurd in Rome waar hij zich zou installeren tijdens zijn pensioen. Uiteindelijk was het dus Draghi zelf die de veteraan kon overtuigen om een volgend ambtstermijn aan te nemen.

De uitslag van de verkiezing werd gesteund door alle Italiaanse partijen buiten de uiterst rechtse Broeders van Italië-partij van de journaliste en politicus Giorgia Meloni.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.