Israëlisch bedrijf ontwikkelt systeem dat je gezicht herkent op basis van alleen je DNA

Het Israëlische bedrijf Corsight AI, beweert aan de hand van DNA een accurate weergave van iemands gezicht te kunnen maken. Het bedrijf focust zich met het product op overheidsinstanties en politiediensten.

Het gezicht van een misdadiger kunnen fabriceren op basis van zijn DNA. Het klinkt als science fiction, maar de techniek komt steeds dichterbij. Corsight beweerde in een recente presentatie – gehouden op 15 december 2021 – vergevorderd te zijn hiermee. Het beweert een fysiek voorkomen te kunnen ontwerpen door de analyse van enkel een DNA-monster.

Personen identificeren die een masker dragen

Het Israëlische bedrijf is bezig met de ontwikkeling van drie producten waarbij een individu kan worden geïdentificeerd: “stemgeluid naar gezicht”, “DNA naar gezicht” en “beweging”. Het is een stap verder dan de al beschikbare identificatietechnieken.

Corsight verkoopt op dit moment namelijk al geavanceerde software voor gezichtsherkenning, waarbij het onder andere personen kan identificeren die een masker dragen en zich in grote groepen bevinden. Zo wordt de software al gebruikt door banken, gevangenissen, vliegvelden en de transportsector.

Experts twijfelen of het mogelijk is

Experts stellen echter dat een betrouwbaar gezichtsherkenningssysteem op basis van uitsluitend iemands DNA op dit moment nog niet mogelijk is. We hoeven daarom de intrede van het systeem van Corsight niet snel te verwachten.

Critici zien het echter wel als een belangrijk ambitieus signaal van de industrie, waar gezichtsherkenning een belangrijk instrument wordt. Zo levert het bedrijf Parabon NanoLabs verschillenden overheden wereldwijd gezichtsmodellen van personen op basis van hun DNA

De markt voor herkenningssoftware groeit en wordt steeds meer toegepast in ons dagelijks leven. Zo kun je in de Chinese stad Shenzen een boete krijgen als je door het rood loopt; camera’s met gezichtsherkenning houden er oversteekplaatsen in de gaten. In Rusland is er NtechLab, dat nummerborden en gezichten leest en in België hangen er ANPR-camera’s. Moskovieten kunnen daarnaast ook betalen met gezichtsherkenning.

Valselijk gearresteerd

Dat dergelijke systemen niet waterdicht zijn is meerdere malen aangetoond. Geautomatiseerde systemen zijn niet neutraal en weerspiegelen vooroordelen van degene die de software schrijven.

Zo was er het verhaal van Robert Williams, die valselijk werd gearresteerd op basis van gezichtsherkenning. En in China testte Huawei software om gezichten van Oeigoeren te herkennen. In geval van een ‘match’ kon er een automatisch signaal afgaan bij de Chinese veiligheidsdiensten.

Bekend voordeel van software dat DNA analyseert is er voor zogenaamde ‘cold case’-zaken. Recentelijk werd de moord op de Nederlandse Nicky Verstappen opgelost op basis van een DNA-match. 

(lb)

Meer