Israëli’s hebben oogdruppels die zelfde effect genereren als een bril

Het Israëlische farmabedrijf Orasis Pharmaceuticals heeft druppels ontwikkeld die het zicht verbeteren en tijdelijk een bril kunnen vervangen. De Israëli’s rondden een klinische proef met de druppels recent met succes af. Hoewel de eindresultaten nog niet bekend zijn, gaven de Israëli’s zelf al een aantal details vrij.  Het vocht verbetert tijdelijk het zicht en werkt snel, blijkt uit een test uitgevoerd bij 166 deelnemers. De effecten van de druppels verdwijnen na een aantal uur.

Volgens het magazine Forbes worden de druppels vervaardigd uit reeds bestaande chemische elementen, die al worden gebruikt voor de samenstelling van andere oogproducten. Naast het feit dat de werking van deze druppels kortstondig is, zullen ze evenmin alle visuele gebreken oplossen. De behandeling zal enkel nut hebben voor mensen met presbyopie of ouderdomsverziendheid. Dat is een oogafwijking die tot gevolg heeft dat men slechter kan zien van dichtbij. De afwijking treft meer dan de helft van de mensen boven de leeftijd van 45. Die zoeken hun toevlucht meestal tot een bril.

Druppels of een bril?

Vraag is of er een markt bestaat voor een product dat twee- tot driemaal per dag moet worden ingebracht om een bril te vervangen. Dat vergt volgens experts een zekere discipline. De makers van de druppels zullen in een eerste tijd mikken op mensen die de veertig net voorbij zijn en het dragen van een bril zo lang mogelijk willen uitstellen. Maar naarmate de jaren vorderen lijkt een bril nog altijd de meest voor de hand liggende oplossing.

Tijdens de tests verbeterde het zicht van de deelnemers met drie rijen op de bekende leeskaarten die oogartsen gebruiken om het zicht te testen. Dat is het minimum om als hulpmiddel te kunnen worden goedgekeurd.

De Israëli’s beginnen nu zo snel mogelijk met fase drie van de klinische proeven. Ze hopen zo snel mogelijk een eindproduct op de markt te brengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20