Israël negeert advies van Amerikaans gezondheidsinstituut: maskers blijven op na vaccinatie

Israël is niet van plan raad van de Amerikaanse Centers for Desease Control and Prevention (CDC) te volgen over het versoepelen van maskerregels voor gevaccineerden. Dat schrijft The Times of Israel.

De CDC kondigde maandag nieuwe richtlijnen aan, waarin staat dat volledig gevaccineerde mensen binnenshuis met andere gevaccineerde mensen kunnen samenkomen zonder een masker te dragen of sociale afstand te nemen.

Nog geen duidelijke antwoorden

De aanbevelingen zeggen ook dat gevaccineerde mensen kunnen samenkomen met niet-gevaccineerde mensen die geacht worden een laag risico op ernstige ziekte te lopen, zoals in het geval van gevaccineerde grootouders die gezonde kinderen en kleinkinderen bezoeken.

Die beslissingen van de CDC willen hoge ambtenaren van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid niet bepleiten. Er zouden nog geen duidelijke antwoorden zijn op de vraag of gevaccineerde mensen het virus nog kunnen overbrengen.

De Israëli’s spelen dus liever op safe. Onlangs bleek nog dat het basisreproductiegetal (ook wel R-getal genoemd) van het coronavirus groter was dan 1. Een teken dat het zich steeds meer verspreidt. Dat ondanks de hoge vaccinatiegraad in het land.

Hopelijk Pesach kunnen vieren

De kwestie kan van cruciaal belang worden voor Pesach, de Joodse feestdag waarop het einde van de Egyptische slavernij wordt herdacht. De Amerikaanse gezondheidsinstantie staat familiebijeenkomsten toe zonder gezichtsbedekking of sociale afstand

Israëlisch minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein vertelde het Israëlische tv-station Channel 12 op zondag dat hij hoopte dat gezinnen in staat zouden zijn om Pesach samen te vieren aan het einde van de maand.

‘Ik hoop van harte dat we in staat zullen zijn om met de hele familie samen te zijn. Ik ben hoopvol (…) dat met correct gedrag in staat zullen zijn om meer lockdowns te vermijden. Ik vraag echt iedereen om ons hierbij te helpen’, zei Edelstein.

Lees meer:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20