Israël loopt 700.000 Pfizer-vaccins mis wegens wanbetaling

Pfizer houdt een zending van zijn 700.000 coronavaccins naar Israël tot nader order tegen vanwege wanbetaling. Dat schrijft de Israëlische krant The Jerusalem Post.

De 700.000 doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin zouden afgelopen zondag in Israël aankomen. Daar stak Pfizer dus een stokje voor. Israël zou nog niet betaald hebben voor een vorige lading van 2,5 miljoen doses van het vaccin, zo vernam The Jerusalem Post.

2,6 miljard sjekel

Pfizer-functionarissen zouden bezorgd zijn dat de Israëlische regering (nota bene een overgangsregering) ook de nieuwe lading vaccins niet zal betalen. Ze zeiden dat ze niet begrijpen hoe een dergelijke situatie zich kan voordoen in een georganiseerd land, schrijft de Post.

In een verklaring aan persagentschap Reuters, zei Pfizer dat het ‘momenteel samenwerkt met de Israëlische regering om de overeenkomst om extra vaccins te leveren, te actualiseren. Terwijl dit werk voortduurt, kunnen de zendingen worden aangepast.’

Pfizer zei dat het alle leveringen aan Israël had voltooid onder zijn oorspronkelijke overeenkomst om zijn Covid-19-vaccin te leveren, ondertekend in november 2020.

Israël zou voor die bestelling in november 2,6 miljard sjekel (670 miljoen euro) hebben betaald, zegt het Israëlisch ministerie van Financiën aan Reuters.

‘Bananenrepubliek’

De regering van premier Benjamin Netanyahu startte een massale vaccinatiecampagne nadat Israëls voorraad van zijn eerste tien miljoen vaccins in februari begon op te raken.

Volgens Reuters wilde de Israëlische regering 36 miljoen extra doses Pfizer/BioNTech-vaccin kopen, wat het land ongeveer 3,5 miljard sjekel (900 miljoen euro) zou kosten. Maar die deal werd afgeblazen door een ruzie tussen Netanyahu en zijn minister van Defensie, Benny Gantz, die een rivaliserende partij leidt, over rechterlijke benoemingen.

Het plaatselijke Israëlisch radiostation, gecontroleerd door het leger, Army Radio zou berichten laten circuleren dat het personeel van Pfizer het land een ‘bananenrepubliek’ noemde.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20