Israël en VS vormen werkgroep die Iraans regime moet destabiliseren

Israël en de Verenigde Staten willen proberen om het regime in Iran van binnenuit te destabiliseren. Daarvoor hebben de twee bondgenoten enkele maanden geleden al een gezamenlijke werkgroep opgericht. Dat heeft de nieuwssite Axios gemeld.

De werkgroep zou zich vooral richten op strategieën om in Iran critici van het regime tot protestacties aan te zetten, zodat de regering van het land onder grote druk zou komen. Woordvoerders van de Israëlische en Amerikaanse regeringen weigerden commentaar te geven op het bericht.

Prioriteit

“Barack Obama, de vorige president van de Verenigde Staten, weigerde nagenoeg compleet inspanningen te overwegen die in staat zouden zijn om binnen Iran onrust aan te wakkeren of protest aan te moedigen,” aldus Axios. “Voor Obama was een nucleaire overeenkomst met Iran immers de absolute prioriteit.”

“De lancering van de Amerikaans-Israëlische werkgroep is dan ook een duidelijk voorbeeld van de beleidsverschuiving die de Amerikaanse regering onder huidig president Donald Trump in de regio wil doorzetten. De werkgroep zou een onderdeel vormen van een breder Amerikaans-Israëlisch samenwerkingsverband om Iran te ondermijnen.”

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton zou met zijn Israëlische collega Meir Ben-Shabbat een aantal mogelijke strategieën hebben bekeken. De werkgroep zou de voorbije maanden al verscheidene vergaderingen hebben gehad. Zowel Bolton als Ben-Sjabbat zouden ervan zijn overtuigd dat een verhoging van de interne druk op het Iraanse regime een positieve invloed kan hebben op het gedrag van het land in de regio.

Sociale media

“Niemand denkt ernstig aan de verandering van het regime,” aldus de bronnen. “Wel wordt gekeken of het mogelijk is om de interne zwakheden van het Iraanse regime te benutten om de regering van het land te dwingen zijn gedrag te veranderen.”

“De voorbije weken zijn zowel Israël als de Verenigde Staten gestart met het gebruik van sociale media om aan het Iraanse volk negatieve boodschappen over het regime van het land over te brengen,” zegt Axios nog. “De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft onlangs vier verschillende video’s op Youtube, Facebook en Twitter gepost waarin hij zich tot het Iraanse volk richt.”

In de video’s – vertaald naar het Farsi – moedigt Netanyahu het Iraanse volk aan tegen het regime te protesteren. Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, schreef anderzijds een reeks tweets ter ondersteuning van de demonstranten in Iran.

Pompeo vertolkte ook kritiek op massale arrestaties van demonstranten door het Iraanse regime en besteedde aandacht aan de groeiende financiering van het Revolutionaire Garde door het Iraanse regime. De Verenigde Staten willen de Iraanse Revolutionaire Garde als een terreurbeweging doen registreren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20