Trump heeft op de Iraanse Revolutionaire Garde gemunt. Wie zijn dat?

Analyse – De Amerikaanse president Trump zegt zoals verwacht het atoomakkoord met Iran niet op. Maar er komen wel sancties die de Iraanse Republikeinse Garde viseren. Trump haalde tijdens zijn tv-speech gisteren fel uit naar Iran, en, deze keer had hij wel een aantal valabele punten. De Iraanse Republikeinse Garde is wel degelijk verantwoordelijk voor een hoop terrorisme in de wereld, en ze speelt bijvoorbeeld een grote rol in de internationale drugshandel.

Volgens Trump zou Iran ondanks het atoomakkoord toch bezig zijn om een kernbom te produceren. Daar is voorlopig geen bewijs voor, en die uitspraak doet denken aan die van George Bush, die beweerde dat Saddam Hoessein en Irak massavernietigingswapens hadden, wat later niet bleek te kloppen, maar wel werd gebruikt om het land binnen te vallen. “We gaan niet door op een weg die uiteindelijk tot meer geweld en meer terreur zal leiden en die er mogelijk ook toe leidt dat Iran een kernwapen krijgt”, zei hij. Trump wil nu samen met het Congres en de Amerikaanse bondgenoten tekortkomingen opsporen in het akkoord dat met Iran gesloten werd. Zo hoopt hij te voorkomen dat Iran ooit de wereld kan bedreigen met atoomwapens. De Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, Bob Corker, zegt dat hij binnen twee weken met voorstellen zal komen.

Trump houdt houdt Iran ook verantwoordelijk voor de verspreiding van terreur en geweld in onder meer Syrië, Jemen en elders in het Midden-Oosten. En daar heeft hij wel een punt. Want Iran steunt quasi openlijk een aantal van ’s werelds meest actieve terreurgroeperingen.

[media-credit name=”Scanned from BBC Farsi TV channel” align=”aligncenter” width=”664″][/media-credit]

Osama Bin Laden

We weten bijvoorbeeld dat Iran een alliantie vormde met al-Qaida in de jaren negentig en dat het nog steeds door Iran betaalde Hezbollah (daar komen we dadelijk toe) zelfs al-Qaida-strijders opleidde. Na de invasie van Afghanistan evacueerde Iran honderden al-Qaidaleden en bood onderdak aan handlangers van Osama Bin Laden die tot op de dag van vandaag terreur zaaien. Iran was ook betrokken bij de aanslagen van 9/11 want het zorgde voor een aantal papieren en faciliteerde de aanslagen. Het leverde bijvoorbeeld de flight sims van de vliegtuigen waarmee de aanslagen werden gepleegd. Verschillende overgelopen en gevluchte voormalige leden van de Iraanse inlichtingendienst hebben bevestigd dat Iran “perfect op de hoogte was van de plannen van de aanslagen op 9/11″. De al-Quds, een onderdeel van de Iraanse Revolutionaire Garde die 15.000 man sterk is, doet nog steeds voornamelijk één ding: “train and oversee foreign assets”. Lees: terroristen opleiden.

Hezbollah, uitvinders van de moderne bomaanslag

De betrokkenheid van Iran bij wereldwijd islamistisch terrorisme is al evident sinds de revolutie van 1979 in het land. Jaarlijks geeft Iran naar schatting een miljard euro steun aan Hezbollah, door het Westen als terroristisch bestempeld. Hezbollah vond in 1983 de moderne zelfmoordaanslag uit, met bommengordels. Hezbollah wordt getraind en zelfs geleid vanuit Iran. Trump zei gisteren dat de Amerikaanse sancties tegen Iran worden aangescherpt. Die treffen dus vooral de Revolutionaire Garde, de elite-strijdkracht die de islamitische revolutie van 1979 van ayatollah Khomeini moet verdedigen. De Garde is niet alleen betrokken bij acties van de Libanese Hezbollah, maar ook bij bijvoorbeeld de Palestijnse Hamas-beweging. De Garde hielp ook president Assad in het zadel te blijven en hielp met zijn gruwelijkheden tegen de oppositie. [media-credit name=”AFP PHOTO / STR” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

Hoe het begon

Het elitekorps werd in 1979 na de Iraanse Revolutie opgericht. De Pasdaran, zoals de strijders heten, zwoeren trouw aan de geestelijke leider ayatollah Ruhollah Khomeini. Het doel van de Garde, die uit zo’n 125.000 militairen bestaat, is het beschermen van de sjiitische republiek. Het sjiisme is een van de hoofdstromingen van de islam. Tijdens de Iraaks-Iraanse Oorlog (1980-1989) groeide de Garde uit tot de sterkste militaire strijdkracht van het land. Volgens deskundigen is de Garde sterker dan het reguliere leger. De Republikeinse Garde speelde een grote rol in die negenjarige oorlog. In dat conflict steunden de Amerikanen Irak. Daarom zijn de Garde-generaals nogal steeds bijzonder anti-VS.

Na de oorlog met Irak kregen de Pasdaran ook economische macht. De ayatollah gaf de eenheid de mogelijkheid privé-ondernemingen op te zetten. Leidinggevenden binnen de Republikeinse Garde zijn zo actief in de olie-industrie, bouw en telecommunicatie. Bij ons is dat ondenkbaar, militairen als actieve ondernemers.

Het maakt het mogelijk voor de Republikeinse Garde om z’n eigen geldstroom te creëren, en om zaken te financieren die het regime in Iran officieel niet kan of mag financieren. Ook over de grenzen heeft de Revolutionaire Garde invloed. De Garde streeft een sjiitische alliantie na, met bijvoorbeeld het regime in Syrië. Trump noemt de steun aan Assads regime een van de redenen voor de strengere sancties tegen de Pasdaran. Vooral de speciale Quds-eenheid is de VS en bondgenoot Israël een doorn in het oog.

En dan zijn er drugs. Enkele jaren geleden sloten Mullah Naim Barich, de Talibanleider in de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand en zijn tegenhanger over de grens, generaal Gholamreza Baghbani van de Revolutionaire Garde in Anzar een deal. Een drugsdeal die van de Revolutionaire Garde een player maakte, en die ondertussen zelfs gezorgd heeft voor een aantal partnerships met Mexicaanse drugskartels.

Heroïnesmokkel om terrorisme te financieren: dat werkt zo

Het komt erop neer dat de Revolutionaire Garde zich ondertussen ook flink laat financieren door een deel van de ketting tussen producent en gebruiker te zijn. Al in 2012 werd een rapport gepresenteerd aan het Amerikaans Department of Treasury (USDOT) waarin bewijs werd aangeleverd dat generaal Baghbani de smokkel van heroïne en opium ondersteunde en dat “as part of a broader scheme to support terrorism.” Er is ook bewijs dat de generaal van de Quds nauwe contacten onderhoudt met “Albanian, Bulgarian and Romanian crime organizations involved in transporting Afghani heroin to the West” en dat hij in de andere richting zorgt dat chemicaliën nodig om heroïne te produceren de Iraanse grens over geraken. Een ander rapport, van de Office of the Director of National Intelligence (ODNI), uit 2013, meldde dat de Iraanse Revolutionaire Garde hun eigen, autonome apparaat aan het opzetten waren, waarmee zelf heroïne kon worden geproduceerd en gedistribueerd. “Members of the organization bring tremendous quantities of raw opium from Afghanistan to Iran, which are processed into heroin and other opiates in local labs. These drugs are then transported westwards through the extensive smuggling network established by the Revolutionary Guards, which consists of large fleets of ships and planes, straw companies, and secret bank accounts.”

Druglabs, Mexicaanse kartels en Italiaanse maffia

Datzelfde rapport waarschuwde dat “The Revolutionary Guards and the world of organized crime is a phenomenon in the absence of appropriate attention and response, has deadly significant strategic ramifications. The IRGC’s labyrinth snakes through in the international drug trade, both directly and through proxies such as Hamas & Hezbollah. This involvement provides the organization with access to sources of financing that bypass international sanctions, as well as to sophisticated operational platforms that support its subversive efforts aimed at the West.” Het wordt nog mooier. De DEA, de Amerikaanse narcoticadienst, ontdekte dat via de Libanese druglord Ayman Juma er een samenwerking was gecreëerd tussen de Iraanse Republikeinse Garde, Hezbollah ook en het Los Zetas-kartel in Mexico. De Zetas zijn een groep soldaten uit elite-eenheden van het Mexicaanse Leger die gedeserteerd zijn en zich hebben aangesloten bij drugskartels zoals het Golfkartel. In februari 2010 gingen ze solo. Met groot succes. Ze sloten bijvoorbeeld een deal met de ‘Ndrangheta in Italië. Het resultaat is dat Iran, Hezbollah, al-Qaida en andere jihadistische terreurgroepen dik zijn met het gevaarlijkste Mexicaanse drugskartel en volgens de DEA zich volop aan het infiltreren zijn, dankzij het ondergrondse netwerk van de Zetas in Midden- en Zuid-Amerika. Het is het soort stuff dat je verwacht in James Bond-films.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20