Israël en Hamas kondigen staakt-het-vuren af in Gaza

Het veiligheidskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een staakt-het-vuren in Gaza aangekondigd. Hamas ging akkoord met het verdrag. Dat vernam het persagentschap Associated Press donderdagavond via Israëlische media.

Volgens een persbericht van Netanyahu’s veiligheidskabinet zijn de Israëlische overheid en Hamas ingegaan op een voorstel voor een staakt-het-vuren. Dat voorstel werd voorgelegd door de Egyptische regering.

Het verdrag zou effectief worden vanaf 2 uur ‘s ochtends volgens de lokale tijd, ofwel vanaf 1 uur in onze tijdzone.

Druk vanuit de VS

Er werd vanuit de Verenigde Staten ook veel druk gezet op Israël om in te gaan op het Egyptische voorstel. Donderdag bespraken de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Egyptische ambtgenoot Abdel Fattah el-Sissi via een telefoongesprek nog het conflict in Gaza.

Eerder op de dag zei Jen Psaki, perschef van het Witte Huis, dat er optimistische aanwijzingen waren dat de twee strijdende partijen richting een staakt-het-vuren evolueerden. Psaki meent dat de Verenigde Staten een actieve rol speelden in het beëindigen van het conflict.

Volgens een Egyptische diplomaat vertelde de Israëlische overheid hem donderdagavond dat ze een akkoord zullen afsluiten met Hamas om het geweld een halt toe te roepen. Israël zou ook geen verdere militaire acties meer ondernemen in de Gazastrook, aldus dezelfde diplomaat geciteerd door de Associated Press.

Grootste opflakkering van geweld sinds jaren

Het tijdelijke staakt-het-vuren maakt een einde aan de meest intense periode van geweld tussen Israël en Palestina sinds het laatste conflict in de Gazastrook van 2014.

De ravage langs beide kanten was enorm: 

  • Hamas en andere militaire groepen hebben sinds 10 mei meer dan 4.000 raketten afgevuurd richting Israëlische steden. 
  • Het merendeel van die projectielen werd onderschept door de ‘IJzeren Koepel’, maar er vielen nog steeds verschillende slachtoffers.
  • Langs de Palestijnse kant vielen er zeker 230 doden door het Israëlische tegenoffensief. Onder die slachtoffers ook 65 kinderen. Ongeveer 1.710 Palestijnen raakten gewond.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20