Grondtroepen Israël klaar om Gazastrook binnen te vallen

Zal het Israëlische leger de Gazastrook binnenvallen, of blijft het bij dreigen? Het antwoord op die vraag zal het verdere verloop van het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen bepalen.

Het Israëlische leger zaaide donderdagavond verwarring met een tweet die suggereerde dat het de Gazastrook al binnengevallen was. Maar later bevestigden verscheidene media ter plaatse dat de inval niet plaatsgevonden had en dat er zich dus geen Israëlische soldaten op Palestijns grondgebied bevonden.

Wel is het zo Israël massaal troepen, tanks en andere gepantserde voertuigen naar de grens met de Gazastrook gestuurd heeft om het gebied te omsingelen. De tweet werd volgens het Israëlische leger verkeerd begrepen. De grondtroepen vallen de Gazastrook aan, maar vooralsnog van buitenaf via artillerie en tanks, is de uitleg.

Mocht het Israëlische leger zich toch diep in de Gazastrook wagen, dan gaat het conflict een nieuwe fase in en dreigt een volledige oorlog, waarschuwen alle experten. De wederzijdse aanvallen vanuit de lucht worden almaar grootschaliger en beloven niet veel goeds. Hamas zou ook nieuwe tunnels graven vanuit de Gazastrook naar Israël. De vernietiging van het tunnelnetwerk is een van de prioriteiten voor het Israëlische leger.

Het dodental in de Gazastrook is intussen opgelopen tot 109, waaronder 28 kinderen. Er zouden ook meer dan 600 gewonden zijn. Aan Israëlische kant zijn er 7 dodelijke slachtoffers, waaronder 1 kind, en ruim 200 gewonden. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20