Islamitische Staat zet al zijn troepen in op bevrijding IS-gevangenen

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) is druk bezig met het bevrijden van gevangenen in Koerdisch gebied. Dat meldt de BBC Monitoring Service. Het aantal door IS opgeëiste terreuraanslagen in Irak is in de eerste twee weken oktober gedaald tot 3. Leg dat cijfer naast een maandgemiddelde van 83 over de maanden januari tot september.

De scherpe terugval in terreuractiviteit in Irak is volgens de Britse staatsomroep een gevolg van de laatste ontwikkelingen in het noorden van Syrië. Daar zette Turkije op 9 oktober een offensief tegen de Koerden in. [Op de foto: door Turkije gesteunde Syrische soldaten]. Dat heeft IS gemotiveerd om zijn aanvallen tegen de door Koerden bevolkte Syrian Democratic Forces (SDF) op te voeren en te profiteren van de Koerdische inspanningen om de Turkse aanvallen af te slaan.

Door de Koerden aan te vallen wil IS naar eigen zeggen IS-gevangen die in SDF-kampen opgesloten zitten, bevrijden en wreken. De aanvallen op door Koerden bezet gebied zijn daarvan het gevolg. IS had zich in het recente verleden nog zelden in die regio vertoond. De terreurgroep zelf claimt dat het sinds 11 oktober aanvallen op Koerdische troepen uitvoert ‘als vergelding voor het ononderbroken en toenemend geweld tegen mannelijke en vrouwelijke gevangenen in kampen en gevangenissen’.

Al-Baghdadi: “Prioriteit geven aan bevrijding aan IS gelinkte gevangenen”

Al op 16 september had Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de Islamitische Staat, zijn volgelingen aangemaand de bevrijding van de aan IS gelinkte gevangen prioriteit te geven door de Koerden aan te vallen.

Islamitische fundamentalisten zien het conflict als een opportuniteit voor jihadstrijders. Volgens hen zullen zowel de Koerden als de Turken verzwakt uit de strijd komen. Dat zal, op zijn minst tijdelijk, tot een gereduceerde focus op de jihadstrijders leiden.

De strategie die IS in het noorden van Syrië volgt, staat haaks op wat de terreurgroep eerder deze maand in Irak deed. Daar is op geen enkel moment getracht om profijt te halen uit de grote protesten die het land eerder deze maand kende, ondanks dat velen nog meer terreuraanslagen hadden verwacht. Het is duidelijk dat de focus toen al op de evenementen in Koerdisch gebied lag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20