Is een hoogrentende termijnrekening enkel voor de vermogende spaarders?

Is een hoogrentende termijnrekening enkel voor de vermogende spaarders?
(Photo by Wolfram Kastl/picture alliance via Getty Images)

Momenteel telt ons land verschillende termijnrekeningen die meer geld in het laatje brengen dan het beste spaarboekje. Al zijn niet al die spaarformules voor iedereen beschikbaar. In sommige gevallen moet je minstens 100.000 euro opzij kunnen zetten.

Waarom is dit belangrijk?

Door je geld op een termijnrekening te parkeren, klik je je spaarkapitaal voor een bepaalde periode vast, gaande van enkele maanden tot tien jaar. In theorie krijg je een hogere vergoeding als je je kapitaal vastzet voor een langere periode, maar dat is niet altijd het geval.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: De kwartaalcijfers van KBC tonen aan dat er het voorbije kwartaal zo’n 6 miljard euro is bijgekomen op de termijnrekeningen van de Belgische grootbank. Ter vergelijking: tijdens diezelfde periode zijn de deposito’s op de spaarboekjes van de bank met slechts 0,6 miljard euro toegenomen.

  • De toenemende populariteit van de termijnrekeningen van KBC springen in het oog omdat de spaarders op papier slechts een spaarvergoeding van 0,01 procent bruto krijgen. De bank erkent weliswaar dat die vergoeding wordt opgetrokken voor vermogende klanten.
  • Johan Thijs, de CEO van KBC, zei tegenover De Tijd dat de rente op de termijnrekeningen in dergelijke gevallen hoger ligt dan die op de klassieke spaarrekening. Die spaarrente is begin dit jaar gestegen van 0,11 naar 0,6 procent.

De andere drie grootbanken (BNP Paribas Fortis, ING en Belfius) publiceren geen tarieven voor de termijnrekeningen op de site. Op de site van BNP Paribas Fortis lezen we bijvoorbeeld dat de tarieven in een kantoor worden besproken.

  • Net zoals bij de spaarboekjes staan de banken niet te springen om de rentes fors op te trekken, want daardoor zien zij hun kosten toenemen. De banken schermen met het argument dat, ondanks de duurdere leningen, hun winstmarges nog steeds onder druk staan. Een hogere rente op een termijnrekening wordt overigens vastgeklikt voor een langere termijn. De financiële instellingen kunnen die van de lopende contracten dus niet naar beneden bijstellen wanneer de marktrente daalt.

Minimuminlagen termijnrekeningen

De details: Desalniettemin hebben meerdere financiële instellingen de voorbije weken de (geafficheerde) rentes op de termijnrekeningen opgetrokken. Bij Europabank, Deutsche Bank en CKV brengen bepaalde formules nu minstens 3 procent bruto op, leert een overzicht van de vergelijkingssite van Spaargids.be.

  • Al moet je bij sommigen een minimumbedrag op de termijnrekening parkeren. Bij Deutsche Bank krijg je bijvoorbeeld een brutorente van 3,06 procent als je je geld vastklikt voor één jaar. Die spaarformule is wel enkel beschikbaar voor wie 100.000 euro kan sparen.
  • Je kunt soortgelijke opbrengsten opstrijken zonder dat je in één klap 100.000 euro moet opzijzetten. Bij CKV gaat de meest lucratieve termijnrekening gepaard met een vergoeding van 3,25 procent, oftewel 2,27 procent netto. Je kan zo’n rekening bij de bank openen met eender welk startbedrag. Een nadeel: om de brutorente van 3,25 procent te krijgen moet je je kapitaal voor 10 jaar vastklikken.
    • De kortste looptijd bij CKV bedraagt twee jaar. In dat geval krijg je een rente van 1,5 procent bruto, oftewel 1,05 procent netto.
  • Europabank is de derde speler die een termijnrekening aanbiedt die minstens 3 procent opbrengt. Wie (minstens) 1.000 euro parkeert op een termijnrekening met een looptijd van 5 jaar ontvangt exact 3 procent. Na betaling van de roerende voorheffing resteert er nog een nettorente van 2,1 procent.

Conclusie: Termijnrekeningen zijn er niet enkel voor de meest vermogende spaarders. Ook wie over een kleiner spaarvermogen beschikt, kan een lucratieve termijnrekening openen. Je moet daarbij wel rekening houden met langere looptijden. Wie zijn geld geen jaar kan missen, is beter af met een spaarboekje waarop je een hoge basisrente (lees: de totaalrente min de getrouwheidspremie) krijgt. Die vergoeding wordt berekend op basis van hoelang je kapitaal op de rekening staat gedurende een jaar.

  • De hoogste basisrente bedraagt momenteel 1,12 procent (netto). Die krijg je op de niet-gereglementeerde rekening Saver Account van Izola Bank. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.