Is het ‘internet-only’-abonnement van Orange de moeite waard?

Is het ‘internet-only’-abonnement van Orange de moeite waard?
Isopix

Drie maanden geleden lanceerde Orange België een nieuw basisabonnement met alleen vast internet. ‘Home Internet’ kost 40 euro per maand, maar is het de moeite waard om je huidig abonnement er voor op te zeggen?

De laatste jaren is Orange van mobiele operator geëvolueerd naar leverancier van bundels met vast en mobiel internet en tv. Het huurt daarvoor de vaste kabelinfrastructuur van Telenet en Voo aan groothandelsprijzen. Het aanbod uitbreiden met losse breedbandinternetabonnementen lag voor de hand, maar Orange vond de prijzen gedurende lange tijd te hoog en wachtte tot oktober voor een rendabele lancering.

Steeds meer ‘cordcutters’

Het ‘internet-only’-abonnement is geschikt voor jongeren die vooral streamen en daardoor geen televisie-abonnement meer nodig hebben. Uit de Digimeter, het jaarlijkse onderzoek rond het mediagebruik van de Vlaming, blijkt dat 15 procent van de 25- tot 34-jarigen als cordcutter (iemand die een vast televisieabonnement stop zet en overschakelt naar streamingdiensten, red.) door het leven gaat en geen klassieke televisiekabel meer in huis neemt.

We zetten het aanbod van Orange even naast de concurrerende formules zonder downloadlimieten. Proximus en Telenet bieden ook goedkopere formules aan, maar daar loop je bij respectievelijk 100 en 150 gigabyte tegen de muur. Niet echt optimaal voor een cordcutter die vooral video wil kunnen streamen.

Orange Home Internet
Prijs: 40 euro per maand
Downloadsnelheid: 100 megabit per seconde (Mbps)
Uploadsnelheid: 5 Mbps
Volume: onbeperkt

Telenet All-Internet
Prijs: 45 euro per maand (voor de eerste drie maanden), daarna 54,56 euro
Downloadsnelheid: 300 Mbps
Uploadsnelheid: 20 Mbps
Volume: onbeperkt

Proximus Internet Maxi
Prijs: 47,77 euro per maand
Downloadsnelheid: 100 Mbps
Uploadsnelheid: 20 Mbps
Volume: onbeperkt

Internetsnelheid

Om pakweg Netflix te kijken op één scherm in HD-kwaliteit is een downloadsnelheid van 5 Mbps aangeraden. Wanneer twee of drie personen tegelijkertijd internet gebruiken – en niet per se streamen – is het handig als de snelheid tussen de 50 en 100 Mbps bedraagt. Om niet in de problemen te komen met de snelheid, lijkt 50 Mbps het absolute minimum. Orange en Proximus gaan hier vlot boven, maar Telenet spant de kroon met 300 Mbps.

De internetsnelheid ligt drie keer hoger bij Telenet, maar u betaalt – uiteindelijk – 15 euro meer. Proximus benadert de prijs van Orange wat beter. Bij Orange moet u bij opstart ook rekening houden met een installatiekost van 50 euro.

Conclusie

In een eerste oogopslag betreedt Orange de markt met de laagste prijs voor een internetabonnement zonder downloadlimiet. Maar het prijsverschil met bijvoorbeeld Telenet is niet gigantisch, terwijl Telenet een veel hogere downloadsnelheid aanbiedt. Veel hangt dus af van uw noden als gebruiker. Als u met meerdere gezinsleden terzelfdertijd in hoge definitie video wilt streamen, bijvoorbeeld.

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecom (BIPT) heeft een handige simulatietool, die u helemaal kan aanpassen op uw noden en wensen rond internet en telefonie.

Lees ook: Meer klanten, maar minder inkomsten per klant voor Orange België

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00