Is goud zijn glans kwijt als belegging?

De goudprijs verloor ruim 6 procent dit jaar en de oplopende inflatie leidt niet tot een vlucht naar het edelmetaal. Is goud uit de gratie gevallen van een grote groep beleggers?

Volgens de traditionele beleggingstheorie is goud een ideale belegging in tijden van hoge inflatie, omdat het edelmetaal al duizenden jaren gebruikt wordt om waarde “vast te houden” en bij snel stijgende prijzen niet aan dezelfde onmiddellijke ontwaarding lijdt als cash.

De reactie op de recente inflatie-opstoot lijkt echter in te gaan tegen die beurswijsheid, want er is geen sprake van een rush op goud. De goudprijs dobbert momenteel rond 1.787 dollar per ons, wat 4 procent lager is dan een maand geleden en 3 procent lager tegenover het jaarbegin.

Wat wel nog merkbaar is: in momenten van grote onzekerheid – bijvoorbeeld bij de eerste berichten over de Omikron-variant – schiet de goudprijs nog steeds omhoog, maar het gaat niet om een duurzaam effect. Goud lijkt dus nog steeds zijn historische rol van veilige haven te spelen, maar wordt minder als een indekking tegen inflatie gebruikt.

Naar 1.300 dollar per ons?

Wat brengt de toekomst? De analisten van ABN Amro verwachten dat de goudprijs in de komende jaren niet gaat stijgen, maar verder gaat dalen, tot 1.500 dollar per ons einde 2022, en 1.300 dollar per ons einde 2023. Dat zou dus neerkomen op een waardevermindering met meer dan een kwart op twee jaar.

ABN Amro denkt dat de renteverhogingen die de Fed gisteren aangekondigd heeft, in het nadeel van de goudprijs zal spelen. Want dat voorbeeld zal navolging krijgen bij andere centrale banken en daardoor gaan ook de rente op vastrentende beleggingen wereldwijd in de lift zitten.

Zulke effecten worden dan als veilig alternatief aantrekkelijker tegenover goud. “Een strakker monetair beleid is in het algemeen negatief voor de goudprijs, ook omdat de rente op staatsobligaties de neiging heeft te stijgen”, schrijft goudexperte Georgette Boele van ABN Amro.

Sterkere dollar en de lokroep van crypto

Verscheidene valuta-experten verwachten bovendien dat de Amerikaanse dollar de komende maanden in waarde zal stijgen tegenover ander munten. Ook dat is slecht nieuws voor de goudprijs, omdat zo de prikkel afneemt om cash dollars in goud om te zetten.

Wat ook meespeelt: bij een deel van het beleggerspubliek vervullen cryptomunten wellicht nu de rol die goud al eeuwenlang speelt.

Tot slot zijn er indicaties dat de grootste believers in goud nu al in het edelmetaal belegd zijn. Zij gaan dus wellicht niet bijkopen en gaan bij een eventuele opstoot van de koers hun belegging te gelde maken, wat de goudprijs meteen weer naar beneden zal drukken.

Goudgekte in India en China

Zijn er dan geen lichtpuntjes voor de goudprijs? Toch wel. Die zijn niet zozeer bij de niet-fysieke goudbeleggingen te merken, maar bij de vraag naar fysiek goud. Het gaat daarbij om goudstaven en -munten, juwelen maar ook om goud voor technologische toepassingen in elektronica.

Aangejaagd door de toenemende vraag uit de goudgekke landen China en India, steeg de wereldwijde vraag naar goudjuwelen met 33 procent in het derde kwartaal tegenover een jaar eerder. En ook de vraag naar staven en munten (+18 procent) en goud voor technologie-toepassingen (+9 procent) liet in die periode een heropleving zien.

China en India, twee Aziatische reuzen waar goud een grote culturele of religieuze betekenis heeft, zijn intussen goed voor zowat de helft van de wereldwijde vraag naar fysiek goud.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.