Is Frankrijk het volgende land dat TikTok in de ban slaat?

Sinds mei onderzoekt de Franse Commission nationale de l’informatique et des libertés (CNIL) de populaire video-app TikTok. Concreet worden de bescherming van minderjarigen en de naleving van de Europese regels onder de loep genomen.

Na de Verenigde Staten is het de beurt aan Frankrijk om TikTok onder de loep te nemen. Er is nog geen sprake van een verbod, zoals dat het geval is in India, maar de toezichthouder wil vooral nagaan of de rechten van de gebruikers gerespecteerd worden. Een verzoek tot verwijdering van een bepaalde video door een Franse burger betekende het startpunt van dit onderzoek. De CNIL wilde namelijk controleren of dat mogelijk was.

Intussen gaat het onderzoek veel verder dan dit specifieke verzoek. De toezichthouder buigt zich bijvoorbeeld over de vraag of het bedrijf de algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) van de Europese Unie naleeft. Op 10 juni had Brussel overigens al besloten om een werkgroep rond TikTok op poten te zetten. Het doel daarbij is om ‘potentiële acties op het gebied van TikTok te coördineren en de kennis te verdiepen.’

Minderjarigen?

De Franse toezichthouder heeft alvast enkele aandachtspunten geïdentificeerd die de volgende maanden extra studiewerk vergen:

  • De mogelijkheden om als TikTok-gebruiker de eigen rechten af te dwingen.
  • De overdracht van persoonsgegevens aan instellingen buiten de Europese Unie.
  • De bescherming van minderjarigen. Dit is een belangrijk punt, aangezien TikTok vooral populair is onder jongeren.

Concrete resultaten heeft CNIL echter nog niet bekendgemaakt. Het is dus moeilijk te zeggen of Frankrijk effectief onderweg is naar een verbod of niet. Wel belangrijk om te vermelden is dat beschuldigingen van spionage niet in de lijst zijn opgenomen, wat in de Verenigde Staten wel zo is. Daar wordt de app op 15 september in de ban geslagen, tenzij er tegen dan een overnamedeal is met de Amerikaanse techreus Microsoft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20