De beslissing van het Grondwettelijk Hof om de regeling rond de terugdraaiende teller te vernietigen, is een streep door de rekening van veel Vlamingen met zonnepanelen. Kan een thuisbatterij soelaas brengen?
Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende elektriciteitsmeter voor eigenaars met zonnepanelen vernietigd. Om de getroffen eigenaars te compenseren, werkt de Vlaamse regering aan een compensatieregeling.
Energie opslaan
Zonder de terugdraaiende teller krijgen de mensen met zonnepanelen die energie op het net injecteren niet langer een compensatie. De digitale teller draait immers niet meer terug. Daarom zijn veel mensen op zoek naar een alternatieve oplossing. Een populair alternatief is de thuisbatterij. De energie die u opslaat in zo’n batterij kunt u op een later tijdstip, zoals ’s avonds, gebruiken. Maar hoe lucratief is een thuisbatterij?
Wie in Vlaanderen een thuisbatterij koopt, kan tot eind 2021 een premie aanvragen. Die bedraagt 250 euro per kWh capaciteit met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt. Die premie kan nooit meer bedragen dan 35 procent van de investeringskosten.
Engie heeft een berekening gemaakt voor een gezin met een jaarlijks verbruik van 4000 kWh. Stel dat dat gezin een batterij koopt van 5,8 kWh betaalt die daar 2.500 euro (afhankelijk van het type batterij) voor, inclusief omvormer en de toegekende Vlaamse premie.
Volgens Engie kan een gezin het zelfverbruik daardoor verhogen van 30 naar 60 procent. Dat resulteert in een jaarlijkse besparing op de energiefactuur van 270 euro. Dat betekent dat de zonnebatterij na ruim negen jaar is terugverdiend. Daarbij moeten we wel rekening houden dat de levensduur van zo’n batterij gemiddeld 12 à 15 bedraagt. U kunt met andere woorden slechts enkele jaren profijt doen.
En duurdere exemplaren?
Indien u een duurder exemplaar koopt, moet u ook meer kunnen besparen om de batterij terug te verdienen. Wie bijvoorbeeld een batterij van 8kWh koopt, betaalt tussen 6.000 en 10.000 euro, inclusief omvormer. Rekening houdend met de Vlaamse premie kost die thuisbatterij u 4.000 à 8.000 euro. Als we ervan uitgaan dat de batterij 15 jaar lang mee houdt, moet u jaarlijks tussen 266 en 533 euro besparen op uw energiefactuur enkel en alleen om de aankoop terug te verdienen.
Een thuisbatterij blijft dus een dure aankoop. Dat heeft ook energie-expert Steven Rombaut eerder deze week bevestigd in een interview met De Inspecteur op Radio 2. ‘De thuisbatterijen worden alsmaar goedkoper, waardoor ze een beetje interessanter worden. Maar ze zijn nog altijd te duur om financieel een interessante oplossing te zijn’, klonk het.