Ook Swiffer moet het afleggen tegen de iRobot

iRobot, een Amerikaans bedrijf dat specialiseert in het maken van huishoudrobots, lanceert 2 nieuwe robots voor huishoudelijk gebruik. Maar er is meer: de twee robots met frustrerend moeilijke namen -Roomba s9+ en Braava Jet m6 – werken samen om uw huis schoon te maken. Stofzuigen, dweilen afstoffen… ze praten met elkaar en verdelen het werk.

iRobot is met 14 miljoen Amerikaanse gezinnen als klant in de VS al langer een gevestigde waarde. Het is dan ook een van de weinige beursgenoteerde robotica-specialisten die producten maakt die consumenten ook daadwerkelijk kunnen gebruiken. 

Toch is niet elk Amerikaans huishouden een potentiële klant. iRobot focust dan op consumenten die aan het ideale profiel voldoen. Jongere technologisch progressieve gezinnen, die de boel graag op orde houden. Op hun 14 miljoen klanten na, is er naar eigen zeggen nog ruimte voor 25 miljoen extra gezinnen. Indien het bedrijf, ooit opgericht door een aantal afgestudeerden aan het gerenommeerde MIT, er in slaagt dit potentieel tot klanten te transformeren zouden hun verkopen nog eens verdrievoudigen. 

Makkelijk zal dat niet zijn. De robots kosten 1.300 dollar (1.160 euro), maar zijn ‘Made in China’. Ze zijn dan ook onderworpen aan de door de regering Trump uitgevaardigde invoerheffingen. Verder komt er ook concurrentie uit China zelf, dat goedkopere kopies op de markt brengt.

Praktische robots

iRobot focust wel degelijk op schoonmaak. De allereerste Roombaa was een stofzuiger. Daarna volgde de Brava-dweiler. Het bedrijf maakt nu werk van een derde productlijn, de Terra, die de grasmaaier moet gaan vervangen. 

iRobot stootte andere gerobotiseerde producten en sectoren waarin robots actief zijn af. Zo verkocht iRobot zijn divisie robots die voor militaire doeleinden worden gebruikt. [Een van die robots zou op Mars worden ingezet.] Het bedrijf toont ondanks het gigantische potentieel evenmin interesse in het maken van bestelrobots, die goederen en maaltijden aan huis leveren. Reinigingsapparaten vormen wel degelijk het speerpunt van een golf praktische robots die in de toekomst het leven zullen vergemakkelijken

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20