Stofzuigen? Er is nu ook een robot die uw vloer schrobt

Het Amerikaanse technologiebedrijf iRobot heeft met de Bravaa Jet een machine ontwikkeld die helemaal autonoom de vloer kan schrobben.

Het apparaat is geïnspireerd op de robot die de onderneming veertien jaar geleden op de markt bracht als autonoom alternatief voor de traditionele stofzuiger. Het Amerikaanse bedrijf zegt inmiddels al vijftien miljoen exemplaren van de automatische stofzuiger te hebben verkocht. Ook van de Bravaa Jet wordt een grote bijval verwacht. De ambities van Colin Angle, oprichter en chief executive van iRobot, gaan echter veel verder dan de automatisering van de huishoudelijke taken. Het bedrijf heeft inmiddels een portefeuille met ongeveer achthonderd patenten.

Speerpunt

De Braava Jet kan volledig autonoom de vloer van keukens en badkamers reinigen. De machine sproeit water, schrobt en zuigt het restwater op in een afzonderlijk reservoir. Hardnekkige vlekken krijgen desnoods een extra beurt. “Bovendien zal de machine vermijden om bijvoordeeld meubelen of trappen te raken,” voert iRobot aan. De Braava Jet, die ongeveer 250 euro zou kosten, vormt voor het gezin de ideale aanvulling op de Roomba, de automatische stofzuiger die het bedrijf eerder met groot succes op de markt heeft gebracht. Een huishouden met een Roomba en Braava moet immers geen enkele vloer nog handmatig onderhouden. [youtube https://www.youtube.com/watch?v=vuEntib1Ne0] Colin Angle geeft toe nooit verwacht te hebben dat de Roomba een revolutie in de taakverdeling binnen het gezin zou veroorzaken. Hij voegt er echter aan toe dat het verkeerd zou zijn iRobot als een reinigingsbedrijf te bestempelen. De onderneming investeert jaarlijks 12 procent van zijn omzet aan de ontwikkeling van nieuwe projecten, waarbij driehonderd ingenieurs zijn betrokken. Onder meer ontwierp het bedrijf de militaire robot PackBot, die onder meer tijdens missies van het Amerikaanse leger in Irak werd ingezet. Wel zegt Angle dat de reinigingsapparaten het speerpunt vormen van een golf praktische robots die in de toekomst het leven zullen vergemakkelijken. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20