Iran neemt radicaal besluit na gigantische energieverbruik door cryptomining

Iran is een mekka voor het ‘mijnen’ van cryptomunten en het land haalt er miljoenen dollars uit. De autoriteiten hebben echter genoeg van de herhaaldelijke stroompannes die daarmee gepaard gaan. Wanhopige tijden vragen om wanhopige maatregelen. 

De afgelopen jaren heeft Iran het delven van cryptocurrencies toegelaten door goedkope stroom aan te bieden en ‘miners’ te verplichten hun bitcoins aan de centrale bank te verkopen. Teheran staat ook het gebruik toe van in Iran gedolven cryptocurrencies voor de betaling van de invoer van bepaalde goederen.

Iran, dat een groot aantal miners aantrekt, met name uit China, is uitgegroeid tot een van de hubs. Deze week nog beweerde cryptobedrijf Elliptic dat 4,5 procent van alle bitcoins ter wereld in de Islamitische Republiek werden gedolven. Het minen van cryptocurrencies levert honderden miljoenen dollars op en wordt naar verluidt gebruikt om de impact van de Amerikaanse sancties tegen Iran te verzachten.

Stroomonderbrekingen

Maar al dat minen heeft ook een keerzijde: black-outs. Iraanse steden zijn al maandenlang regelmatig het slachtoffer van stroomstoringen – iets wat steeds meer Iraniërs ergert. Volgens de autoriteiten is het delven van cryptocurrencies – dat massa’s energie slurpt – een van de belangrijkste oorzaken van deze storingen. Met nog een maand te gaan voor de presidentsverkiezingen, komt de regering daarom met een nieuwe maatregel op de proppen.

Zo heeft Iran woensdag besloten om het minen van cryptocurrencies te verbieden. Een verbod met onmiddellijke ingang en dat vier maanden zal duren, tot 22 september. Het was de Iraanse president zelf, Hassan Rohani, die het nieuws aankondigde.

‘Ongeveer 85 procent van het huidige mijnen in Iran is niet toegelaten’, voegde hij eraan toe.

Verwacht wordt dat deze maatregelen een impuls zullen geven aan de zwarte markt, die de autoriteiten proberen aan te pakken, aldus Reuters. Er zijn zelfs spionnen ingehuurd om illegale miners op te sporen die overal computers verbergen, zelfs in moskeeën.

Meer