‘4,5 procent van alle Bitcoins worden gemijnd in Iran’

Iran genereert honderden miljoenen dollars aan crypto-activa door Bitcoin te mijnen. Dat blijkt uit een studie van cryptobedrijf Elliptic.

4,5 procent van alle Bitcoins in de wereld zou in Iran gemijnd worden volgens de studie. Daarmee zou het land honderden miljoenen dollars genereren en de verlammende sancties, opgelegd door de Verenigde Staten en andere landen, omzeilen.

600 megawatt

De precieze omvang van Irans ontginning van Bitcoins is moeilijk te meten. Maar, de Iraanse crypto-industrie wordt momenteel geschat op honderden miljoenen tot 1 miljard dollar aan inkomsten op jaarbasis. Tegelijkertijd vormt het een grote belasting voor het krakende energie-infrastructuurnetwerk van het land.

Het cijfer van 4,5 procent is volgens Elliptic gebaseerd op gegevens die het Cambridge Centre for Alternative Finance tot april 2020 van Iraanse ‘mijners’ heeft verzameld, en op verklaringen van het Iraanse staatsbedrijf voor energieopwekking in januari. Daaruit zou blijken dat tot 600 MW aan elektriciteit door de cryptosector wordt verbruikt.

Dat elektriciteitsverbruik zou het equivalent zijn van ongeveer 10 miljoen vaten ruwe olie per jaar. Wat neerkomt op ongeveer 4 procent van de totale Iraanse olie-export van vorig jaar.

Sanctierisico

Zeer betekenisvol voor Iran, dat door sancties op onder meer olie- en aardgasuitvoer getroffen is.

‘Financiële instellingen moeten nadenken over het sanctierisico waaraan ze blootstaan door het Iraanse Bitcoinmijnen – vooral degenen die cryptoassetdiensten beginnen aan te bieden’, zei Dr. Tom Robinson, medeoprichter en hoofdwetenschapper van Elliptic.

‘Als 4,5 procent van de ‘Bitcoin-mijnbouw’ in Iran is gevestigd, dan is er 4,5 procent kans dat bij elke Bitcointransactie de verzender een transactievergoeding betaalt aan een Bitcoinmijner in Iran.’

Atoomakkoord

Het Verenigd Koninkrijk, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland hebben de afgelopen maanden in Wenen onderhandeld met Iran en de Verenigde Staten. De landen hopen het atoomakkoord met Iran uit 2015, dat moet voorkomen dat Teheran kernwapens ontwikkelt, te herstellen.

In 2018 besliste toenmalig Amerikaans president Donald Trump om zijn land eenzijdig terug te trekken uit de deal en opnieuw sancties op te leggen aan Iran. Huidig Amerikaans president Joe Biden wil weer toetreden tot het akkoord.

(tb)

Meer