China en Rusland verkopen in het geheim gesanctioneerde raketbrandstof aan het regime in Teheran, dat wordt gebruikt om ballistische raketten aan te drijven. Dat zeggen Amerikaanse diplomaten tegen Politico.
De essentie: Teheran zou onderhandelingen voeren met verschillende Russische en Chinese bedrijven voor de levering van ammoniumperchloraat, wat wordt gebruikt als bestanddeel van vaste brandstoffen voor ballistische raketten.
- Zo zou de Russische staatschemicaliënproducent FKP Anozit grote hoeveelheden ammoniumperchloraat hebben geleverd aan Iran. Het bedrijf werd opgericht in 2006 en houdt zich bezig met de productie van industriële anorganische chemicaliën, volgens Bloomberg.
- In Beijing had de Iraanse diplomaat Sajjad Ahadzadeh besprekingen met verschillende niet bij naam genoemde Chinese bedrijven om grote hoeveelheden raketbrandstof te bemachtigen.
- De exacte hoeveelheid ammoniumperchloraat die Iran tot nu toe heeft aangekocht is niet duidelijk, maar insiders schatten dat het voldoende is om zeker een duizendtal raketten aan te drijven.
- “Als de overeenkomsten met China en Rusland worden doorgezet, zouden sommige van die raketten uiteindelijk tegen Oekraïne kunnen worden ingezet”, zeggen betrokkenen.
- Teheran wil graag zijn eigen voorraad ballistische raketten vergroten, om zo zijn spierballen te laten zien in het Midden-Oosten. In 2020 vuurde het land een tiental raketten af op Amerikaanse troepen die gestationeerd waren op de Ayn al-Asad luchtmachtbasis in Irak. Het was een vergelding voor het uitschakelen van generaal Qassem Soleimani, de leider van Iraanse paramilitaire Quds strijdmacht.
- Bij de aanval raakten ruim 100 Amerikaanse soldaten gewond.
Bolwerk tegen de invloed van de VS
- De gesprekken over de aankoop van ammoniumperchloraat volgen op een verhitting van de betrekkingen tussen het Westen enerzijds en Iran, Rusland en China – die zichzelf zien als het “bolwerk tegen de invloed van de VS” – anderzijds.
- De Chinese president Xi Jinping, die vorige maand Moskou bezocht, heeft onlangs een vredesplan gepresenteerd, dat volgens critici Oekraïne zou dwingen grote stukken bezet gebied af te staan aan Rusland.
- Ook zou Beijing, volgens douanegegevens, via Turkije wapens hebben geleverd aan Rusland.
- Zowel de VS als Europa hebben Beijing herhaaldelijk gewaarschuwd om Rusland geen militaire steun te bieden.