Iran gaat VS-informant executeren die CIA naar generaal Soleimani leidde

Een Iraniër kreeg de doodstraf omdat hij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou verteld hebben waar generaal Soleimani zich bevond, net voordat hij gedood werd door Amerikaanse drones. De executie van de vermoedelijke spion is nabij. 

‘De vermoedelijke Iraanse spion voor de VS, Mahmoud Mousawi-Majd, zal binnenkort geëxecuteerd worden’. Dat werd aangekondigd door Gholamhossein Esmaili, de woordvoerder voor het Iraanse ministerie van Justitie.

Spionage

De man had de doodstraf gekregen voor spionage in verband met de Amerikaanse drone-aanval op de invloedrijke Iraanse generaal Qasem Soleimani. Het doodvonnis werd bevestigd door de hoogste Iraanse rechtbank.

Volgens het vonnis bespioneerde Mousawi-Majd het Iraanse leger en gaf hij informatie door aan de CIA over waar Soleimani zich bevond. In ruil zou hij grote sommen geld ontvangen hebben van de geheime diensten van de VS en Israël. 

Gevreesde generaal

Soleimani was commandant van de gevreesde al-Quds-brigades van de Iraanse Revolutionaire Garde. De legendarische generaal, en nummer twee van het regime, was verantwoordelijk voor buitenlandse missies. Vooral door zijn militaire acties kon Iran zijn invloed in het Midden-Oosten aanzienlijk uitbreiden.

De facto zwaait het Perzische Iran namelijk de scepter in vier belangrijke Arabische hoofdsteden: Bagdad (Irak), Beiroet (Libanon), Damascus (Syrië) en Sanaa (Jemen).

De al-Quds-bevelvoerder werd bewust gedood bij een Amerikaanse drone-aanval op 3 januari van dit jaar. Het conflict tussen aartsvijanden Iran en de VS laaide nadien hoog op. Washington legitimeerde de aanval door te beweren dat Soleimani aanvallen op Amerikaanse doelwitten in het Midden-Oosten had gepland, maar gaf daar geen bewijs voor.

Ook het Iraanse gerecht brengt geen bewijsstukken ten berde om de strop, die Mousawi-Majd wacht, te verantwoorden. Het regime is notoir ontransparant wat spionagezaken betreft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20