Iran dumpt dollar voor de euro

De Iraanse centrale bank dumpt de dollar en rekent de lokale munt rial voortaan om naar euro. De heeft een van de officiële persagentschappen van het land gemeld. De maatregel geeft volgens insiders aan dat de confrontatie met de Verenigde Staten enkel verder escaleert.

De beslissing viel vorige week tijdens een meeting van het kabinet Rouhani. Onduidelijk is nog wel wanneer de maatregel effectief wordt ingevoerd.

De spanningen tussen de Islamitische Republiek en de Verenigde Staten zijn sinds de verkiezing van Donald Trump opnieuw opgelaaid. De VS, Israël en Saoedi-Arabië willen de Iraanse invloed in het Midden Oosten tegen elke prijs afremmen.

Het nucleair akkoord 

Op 12 mei moet president Donald Trump beslissen of de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het nucleair akkoord van 2013. Toen sloten Iran, de P5 (VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) en Duitsland in Genève een akkoord dat moest voorkomen dat Iran kernwapens maakt. De Islamitische Republiek kreeg in ruil een tijdelijke en gedeeltelijke opheffing van economische sancties. 

Het Iraanse regime wil dat de bedrijven in het land niet langer in dollar handelen, want nieuwe sancties vanuit Washington zouden de Iraanse economie onmiddellijk kunnen treffen, indien de Amerikaanse munteenheid als referentiepunt blijft behouden.

Rial verliest enkel aan waarde

De Iraanse rial is de voorbije weken fel in waarde gedaald. Dat is een probleem voor de economische plannen van president Rouhani, die met het opheffen van de sancties hoopte buitenlandse investeerders aan te trekken. Volgens het regime in Teheran is de koersval ‘het werk van buitenlandse geheime diensten’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20