IPhone wordt wegenhulp: smartphone zal auto-ongevallen kunnen detecteren en hulpdiensten waarschuwen

Apple werkt naar verluidt aan een nieuwe functie met betrekking tot de veiligheid van iPhone-gebruikers, aldus de Wall Street Journal. Deze functie detecteert auto-ongelukken en waarschuwt automatisch de hulpdiensten.

Apple introduceert al enkele jaren nieuwe functies die verder gaan dan smartphones en andere technologische accessoires. Denk hierbij aan de ECG-functie van de Apple Watch, geïntroduceerd in 2018, of het valdetectiesysteem dat automatisch hulpdiensten en/of contactpersonen waarschuwt. Maar Apple wil verder gaan, volgens de Wall Street Journal. Het Amerikaanse bedrijf werkt naar verluidt aan een systeem dat de hulpdiensten waarschuwt als een auto-ongeluk wordt gedetecteerd.

Helaas is er op dit moment nog niet veel meer bekend, behalve dat het systeem zou steunen op het gebruik van een iPhone en een Apple Watch en botsingen zou kunnen detecteren. Het in Cupertino gevestigde bedrijf zou gegevens hebben gebruikt met betrekking tot oproepen naar 911 – het alarmnummer in de VS – om zijn algoritme voor ongevallendetectie te voeden.

IronHeart

Door een dergelijke functie voor te stellen zou Apple willen concurreren met bepaalde systemen en diensten die in connected cars zijn ingebouwd, met name GM’s OnStar, maar vooral om zijn “IronHeart”-project te versterken dat de functionaliteiten van CarPlay, een navigatiesysteem in de auto, wil verbeteren. Er wordt met name gesproken over het gebruik van de iPhone om de airconditioning, de stoelen en het geluid in een auto te bedienen.

Het valt nog te bezien hoe effectief Apple’s veiligheidsvoorziening zal zijn. Sommige gebruikers hebben al geklaagd dat hun Apple Watch een val niet detecteerde en daarom geen hulp bood. De “Accident Detection”-functie zou al volgend jaar kunnen worden gelanceerd, volgens interne bedrijfsdocumenten en mensen die dicht bij de zaak staan, zo beweren de Amerikaanse media. Desondanks kan het nog wel even duren voordat de functie er is, of misschien wordt hij helemaal nooit gelanceerd. Dit zou niet de eerste keer zijn dat Apple een van zijn lopende projecten in de steek laat. Bovendien, als de functie er komt, zou het in eerste instantie beperkt kunnen blijven tot de VS.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20