Investeringen in Europese technologie-startups toch op recordkoers

Startende Europese technologiebedrijven liggen op schema om dit jaar bij investeerders een recordbedrag van 41 miljard dollar op te halen, ondanks de negatieve impact van de coronapandemie. Dat blijkt uit een rapport van de Britse investeerder Atomico. De onderzoekers merken op dat de uitbraak van de coronacrisis de investeringen in de Europese technologiesector de eerste maanden van dit jaar heeft vertraagd, maar voegen eraan toe dat de industrie zich sindsdien heeft hersteld.

Er wordt daarbij op gewezen dat in september een nieuw maandrecord werd gevestigd. Atomico wijst er nog op dat de sector op het gebied van beursintroducties weliswaar een rustig jaar beleeft, maar volgend jaar wordt een gevoelige versnelling verwacht.

September

‘De investeringen in de Europese technologiesector zijn dit jaar door een aantal grote projecten, met een waarde van minstens 100 miljoen dollar, ondersteund,’ zegt Atomico. ‘Er kan dit jaar van een marginale verbetering worden gesproken tegenover vorig jaar, toen 40,6 miljard dollar werd opgehaald. Toen was een groei met 52 procent opgetekend tegenover twee jaar geleden.’

‘Tijdens het tweede kwartaal en de zomerperiode was er sprake van een echte vertraging,’ zegt onderzoeker Tom Wehmeier, partner bij Atomico. ‘Dat was te wijten aan de strenge maatregelen die tegen de verspreiding van het coronavirus werden genomen.’

‘Maar daarna heeft de investeringsactiviteit zich opnieuw hersteld. Alleen al tijdens de maand september werd een recordbedrag van 5 miljard dollar opgehaald. Ook tijdens de maanden oktober en november werd een bijzonder hoog niveau bereikt.’

Atomico voegt eraan toe dat de Europese technologiesector ook steeds meer transatlantische investeringen kan aantrekken. Bij 19 procent van de investeringen bleek dit jaar minstens één investeerder uit de Verenigde Staten te zijn betrokken, tegenover 16 procent vorig jaar.

Decacorns

Vaak wordt opgemerkt dat de technologiesector in Europa tegenover de Verenigde Staten en China, waar enkele van de grootste internetbedrijven ter wereld zijn gevestigd, een grote achterstand heeft opgelopen.

Atomico merkt echter op dat de sector zich ook in Europa de voorbije jaren sterk heeft ontwikkeld. Bedrijven zoals Adyen en Spotify hebben inmiddels een marktwaarde van meer dan 50 miljard dollar. ‘Dit jaar lukte Europa met UiPath en Klarna erin ook twee decacorns – technologiebedrijven met een waarde van minstens 10 miljard dollar – op te leveren,’ aldus het rapport.

Sommige investeerders zeggen dat het werken op afstand het speelveld voor Europese startups heeft geëgaliseerd, aangezien voor investeerders locatie minder relevant is geworden. ‘Niettemin blijven er voor de Europese technologie belangrijke uitdagingen,’ zegt Atomico.

‘Bedrijven die aan een tweede financieringsronde toe waren – waarbij meestal gemikt wordt op bedragen tussen 20 miljoen dollar en 50 miljoen dollar – ervaren vaak grotere moeilijkheden om investeerders te kunnen aanspreken.’

De verschillende sectoren van de Europese technologiesector lieten ook variërende resultaten optekenen. Bedrijven uit de online gezondheidssector haalden tijdens de maand september een recordbedrag van 3,2 miljard dollar op. De online reissector werd door de pandemie daarentegen zwaar geraakt.

Hopin, een virtueel evenementenplatform, was het snelste Europese technologiebedrijf dat de status van eenhoorn bereikte. Het bedrijf had amper zeventien maanden nodig om een waardering van 2,1 miljard dollar te laten optekenen.

Beurs

‘Op het gebied van beursintroducties beleeft de Europese technologiesector een relatief rustig jaar,’ zegt Atomico. ‘Eind oktober had de sector zesendertig introducties geregistreerd. Drie jaar geleden werden tijdens dezelfde periode nog vijftig introducties opgetekend. Bovendien hadden slechts drie ondernemingen een waarde van meer dan 1 miljard dollar.’

Er zijn volgens Wehmeier echter een aanzienlijk aantal Europese bedrijven dat binnenkort een beursgang zou kunnen melden. ‘Veel bedrijven wachten op het juiste ogenblik om naar de beurs te gaan,’ meent hij. ‘Daardoor kunnen volgend jaar heel wat introducties worden verwacht.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.